V Meko je letos prišlo več kot dva milijona vernikov. Foto: EPA
V Meko je letos prišlo več kot dva milijona vernikov. Foto: EPA

Tragična nesreča, v kateri je umrlo 717 ljudi, še 863 pa jih je bilo poškodovanih, se je zgodila v Mini blizu Meke ob prvem dnevu ejd al adhe oziroma kurbanskega bajrama, ko sta se dve veliki skupini romarjev, ki sta prihajali iz dveh različnih smeri, srečali na križišču in je prišlo do prerivanja. Romarji so bili na poti do kamenjanja enega izmed treh zidov, ki predstavljajo satana. V času stampeda je bilo v Mini kar 46 stopinj Celzija.

Zaradi velike množice romarjev, ki ob tradicionalnem romanju hadž vsako leto obiščejo sveto mesto Meka, so nesreče pogoste, a vseeno je tokratna tragedija najhujša v zadnjih 25 letih. To je sicer že druga množična nesreča v Meki v zadnjih dveh tednih, potem ko se je nedavno zrušil žerjav na veliko mošejo in pod seboj pokopal 109 ljudi.

Savdski kralj Salman je nemudoma ukazal pregled varnostnih ukrepov, saj je po njegovih besedah treba izboljšati raven organizacije in premikanja množice romarjev, ki se jih je ob tokratnem hadžu zbralo več kot dva milijona. Po dosedanjih podatkih je med žrtvami največ Irancev, vendar večine umrlih še niso identificirali.

Kritike z iranske strani
Notranje ministrstvo je sporočilo, da še ni znano, zakaj je bilo na prizorišču nesreče tako veliko število romarjev. Kot je na svoji spletni strani zapisalo ministrstvo za zdravje, je mogoče, da se je tragedija zgodila, ker nekateri romarji niso upoštevali navodil oblasti.

Zaradi tragedije je Iran že kritiziral savdske oblasti in jih obtožil nesposobnosti. Iranski vrhovni verski voditelj ajatola Ali Hamenej je v državi razglasil tridnevno žalovanje.

Za izboljšanje varnosti in boljše prometne povezave so savdske oblasti v zadnjih letih namenile milijarde dolarjev, da bi preprečile podobne nesreče.