Zakonca Gbagbo leta 2009, ko sta bila na vrhuncu moči. Foto: Reuters
Zakonca Gbagbo leta 2009, ko sta bila na vrhuncu moči. Foto: Reuters

65-letna Gbagbojeva, ki se je je oprijel vzdevek železna lady, je bila obtožena tudi kršitve javnega reda in organiziranja oboroženih tolp, potem ko njen mož Laurent Gbagbo in njegovi podporniki niso priznali poraza na predsedniških volitvah decembra 2010. Na njih je zmagal njegov nasprotnik Alassane Ouattara.

Gbagbo je že dobra tri leta priprt v Haagu, kjer čaka na začetek sojenja pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) zaradi zločinov proti človečnosti.

V krvavem nasilju, ki je izbruhnilo v povolilnem času leta 2010, je umrlo več kot 3.000 ljudi, spopadi pa so močno oslabili tudi gospodarstvo države, nekdaj uspešne proizvajalke kakava.

Sojenje še 82 predstavnikom nekdanjega režima
Sojenje Simone Gbagbo se je začelo decembra lani, skupaj z njo pa so sodili tudi 82 drugim predstavnikom nekdanjega režima pod vodstvom tedanjega predsednika države Gbagboja. Zaradi vloge v netenju nasilja je bil na pet let zapora obsojen tudi sin nekdanjega predsednika, Michel, ki izvira iz prejšnjega zakona. Odvetnik Gbagbojeve je že napovedal pritožbo.

Zakonca Gbagbo so aretirali leta 2011, potem ko je vojska vdrla v bunker v prestolnici Abidžan,v katerem sta se skrivala.