Eksplozija je uničila glavno elektrarno na Cipru. Foto: EPA
Eksplozija je uničila glavno elektrarno na Cipru. Foto: EPA

Sodišče je odločilo, da je Papakostas kriv uboja in povzročitve smrti iz malomarnosti. 73-letni nekdanji minister se sicer ni udeležil izreka kazni, saj je zbolel - potem ko je sodišče prejšnji mesec odločilo, da je kriv - in se še vedno zdravi v bolnišnici.

Silovita eksplozija julija leta 2011 je zahtevala 13 življenj. Uničena je bila tudi osrednja elektrarna v državi, zaradi česar so se vse poletje spoprijemali s pomanjkanjem elektrike. Škode je bilo za tri milijarde evrov.

Poleg Papakostasa je sodišče odločilo, da so za smrt iz malomarnosti krivi tudi trije policijski poveljniki, ki so jih obsodili na dve leti zapora. Nekdanji zunanji minister Markos Kiprianu in poveljnik vojske Savas Argiru sta bila oproščena. Tožilstvo se je pritožilo nad oprostitvijo, protestirali pa so tudi svojci žrtev.

Opozorila pred eksplozijo
V pravni zgodovini Cipra je to prvi primer, da se je tako veliko število visokih javnih uslužbencev spoprijelo s tako resnimi obtožbami. Eksploziji so sledili protesti z zahtevami po odstopu takratnega predsednika Demetrisa Kristofijasa.

Po mnenju številnih bi morali soditi prav Kristofijasu, ki naj bi bil najbolj odgovoren za tragedijo, vendar mu ustava zagotavlja imuniteto.

V eksploziji je razneslo več zabojnikov z eksplozivom, ki je od leta 2009 nezaščiten ležal v pomorskem vojaškem oporišču. Šlo je za iransko orožje, ki je bilo namenjeno v Sirijo, a so ga zasegli. V javnosti so se že pred eksplozijo pojavljala številna opozorila o nevarnosti takega skladiščenja.