Kirin bi se lahko v zameno za priznanje kaznivih dejanj s tožilstvom dogovoril za milejšo kazen, kar so že storili nekateri obtoženi hrvaški veljaki. Foto: EPA
Kirin bi se lahko v zameno za priznanje kaznivih dejanj s tožilstvom dogovoril za milejšo kazen, kar so že storili nekateri obtoženi hrvaški veljaki. Foto: EPA
Ivo Sanader
Sanaderju že sodijo za druga očitana kazniva dejanja, povezana z zlorabo položaja. Foto: Reuters

Kirina, ki je zdaj župan Virovitice, sumijo zlorabe položaja med letoma 2006 in 2009, ko je opravljal delo ministra za notranje zadeve. V tem obdobju naj bi zasebnemu oglaševalskemu podjetju Fimi-media, po katerem je korupcijska afera tudi dobila ime, plačal 2,1 milijona evrov na navideznih razpisih, denar pa se je nato stekal v črne fonde takratnega vladajočega HDZ-ja.

Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) bremeni Kirina, da je bil eden tistih, ki so se zavedali, da z omenjenimi posli financirajo črne sklade HDZ-ja, pri čemer je državni proračun oškodoval za slab milijon evrov.

Pod vladavino HDZ-ja so denar črpali iz javnih podjetij in z ministrstev, ta pa se je stekal v domnevne črne sklade HDZ in žepe posameznikov.

Nekdanji premier Ivo Sanader, ki mu sodijo zaradi več sumov korupcije in zlorabe položaja, naj bi leta 2007 na seji vlade, kjer so bili navzoči direktorji državnih podjetij in predstavniki ministrstev, naročil, da morajo posli potekati prek podjetja Fimi-media.

Računi za neopravljene posle
Kirin naj bi podpisal pet pogodb med notranjim ministrstvom in Fimi-medio za medijske kampanje nacionalnega programa varnosti v prometu, na podlagi katerih je oglaševalska agencija izstavila 11 računov in zaslužila 1,4 milijona evrov. Še 6.670 so dobili za posle, ki jih nikoli niso opravili.

Nekdanji notranji minister je po poročanju Jutarnjega lista med preiskavo priznal vsa očitana kazniva dejanja, med drugim tudi, da so bili razpisi, na katerih je zmagala Fimi-media, navidezni.

Zaradi obsežnosti prve obtožnice v primeru Fimi-media, ki so jo lani vložili proti več fizičnim in pravnim osebam, je Uskok napovedal, da bodo sprožili poseben postopek za ministre in direktorje javnih podjetij, ki so nakazovali denar prek Fimi-medie ter polnili črne sklade HDZ-ja.

16. aprila gre zares
Zagrebško županijsko tožilstvo je medtem zaradi zlorabe položaja in pooblastil vložilo obtožnice proti nekdanjim direktorjem podjetja Hrvaške avtoceste (Hac) Mariju Crnjaku, Jurici Prskalu, Josipu Sapunarju in Zlatku Korparju ter nekdanjemu direktorju sklada za varstvo okolja Vinku Mladinu in nekdanjemu direktorju podjetja Hrvaški gozdovi Darku Beuku.

Sojenje za primer prve obtožnice za Fimi-medio se bo začelo 16. aprila v Zagrebu. Na pripravljalnem naroku za sojenje, ki je bil prejšnji mesec, je odgovornost za kaznivo dejanje nezakonitega zbiranja denarja za Sanaderja in črne sklade HDZ-ja priznalo pet obtožencev oziroma vsi razen HDZ-ja ter Sanaderja in nekdanjega tiskovnega predstavnika vlade in HDZ-ja Ratka Mačka. Med številnimi pričami bo tudi predsednica HDZ-ja Jadranka Kosor.