Olmert je bil sprva oproščen, nato pa so mu zaradi novih dokazov znova sodili. Foto: Reuters
Olmert je bil sprva oproščen, nato pa so mu zaradi novih dokazov znova sodili. Foto: Reuters

Sodišče je Olmerta v tem primeru sprva že oprostilo obtožb o poneverbah in korupciji ter odločilo, da je kriv le kršenja zaupnosti. Zato so mu leta 2012 dosodili le pogojno zaporno kazen in 17.000 evrov denarne kazni. Nato pa so se na ločenem sojenju proti njemu pojavili novi dokazi. V zameno za nižjo kazen je namreč Olmertova nekdanja tajnica in zaupnica Šula Zaken sodišču dostavila tajne posnetke pogovorov, ki ji je imela z njim. Na njih je bilo mogoče Olmerta slišati, kako govori o več deset tisoč dolarjih, ki jih je prejel od poslovneža Morisa Talanskega, ko je bil na začetku tisočletja minister za trgovino in industrijo.

Olmert trdi, da gre za lov na čarovnice
Zaradi novih dokazov je tožilstvo pripravilo novo obtožnico, sodišče je zdaj odločilo, da je kriv, in ukazalo, da mora v zapor za osem mesecev. Olmert, ki je bil izraelski premier med letoma 2006 in 2009, je vse obtožbe na svoj račun označil za brutalen lov na čarovnice, njegovi odvetniki pa so že napovedali, da se bodo na odločitev sodišča pritožili.

69-letnega izraelskega politika so v ločenem procesu maja lani okrivili podkupovanja in mu dosodili šest let zapora. Sodišče je ugotovilo, da je med letoma 1993 in 2003, ko je bil jeruzalemski župan, od investitorjev stanovanjske soseske prejel za 129.000 evrov podkupnine. Po pritožbi je zdaj ta sodba na vrhovnem sodišču.

Olmert na položaju med letoma 2006 in 2009
Olmert, ki je na čelo izraelske vlade stopil, potem ko je njegov mentor Ariel Šaron padel v komo, je s položaja zaradi odkritij policije o korupciji odstopil septembra 2008. Na položaju je ostal do marca 2009, ko je vajeti vlade prevzel sedanji premier Benjamin Netanjahu.