Svet
Ali Abdulah Saleh
V zadnjih dneh je prišlo do razkola med Salehom in hutijevskimi uporniki. Foto: Reuters
Sana
V glavnem mestu Sana potekajo spopadi med uporniki in Salehovimi silami. Foto: Reuters

Dodaj v

Nekdanji jemenski predsednik Saleh pripravljen na pogovore z Riadom

V Jemnu vlada humanitarna katastrofa
3. december 2017 ob 09:15
Sana - MMC RTV SLO

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, ki vojaško posreduje v Jemnu, je pozdravila pripravljenost nekdanjega jemenskega predsednika Alija Abdulaha Saleha na pogovore. Saleh v zameno zahteva umik blokade in konec napadov.

"Pozivam brate v sosednjih državah in zavezništvo, naj ustavijo njihovo agresijo, umaknejo zaporo, odprejo letališča in dopustijo dobavo pomoči v obliki hrane ter rešitev ranjenih, mi pa bomo v duhu sosedskosti obrnili novo stran," je dejal Saleh.

Koalicija je v izjavi sporočila, da bo ta odločitev "osvobodila Jemen izpod milic, zvestih Iranu". Tudi mednarodno priznani predsednik Jemna Abdrabu Mansur Hadi, proti kateremu se Saleh (donedavno skupaj s hutijevskimi uporniki) bojuje od leta 2014, je pozdravil Salehovo izjavo. Kot je dejal, je pripravljen sodelovati s Salehom v boju proti upornikom.

Razkol med Salehom in uporniki
Hutijevski uporniki, večletni zavezniki Saleha v boju proti Hadiju in savdski koaliciji, so zdaj Saleha po poročanju BBC-ja obtožili udara na njihovo zavezništvo in partnerstvo. Salehova odločitev je po mnenju upornikov "razkrila zavajanje tistih, ki trdijo, da se upirajo agresiji".

V glavnem mestu Sana potekajo spopadi med uporniki in Salehovimi silami. V zadnjih dneh naj bi bilo v bojih med tema stranema ubitih več deset ljudi. Hutijevski uporniki, ki jih podpira Iran, so bili Salehovi zavezniki v boju proti mednarodno priznanemu predsedniku Abdrabuju Mansurju Hadiju od leta 2014.

Od marca 2015, ko se je v vojno v Jemnu vpletla koalicija pod vodstvom Savdske Arabije in začela izvajati zračne pa tudi kopenske napade na položaje upornikov, je bilo po podatkih ZN-a ubitih več kot 8.670 ljudi, okoli 50.000 pa jih je bilo ranjenih. Zaradi spopadov in zapore države, ki jo izvaja savdska koalicija, v Jemnu več kot 20 milijonov ljudi potrebuje humanitarno pomoč. Zaradi razmer v državi je ob tem izbruhnila še kolera, ki naj bi od aprila ubila okoli 2.200 ljudi.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Wasabi
# 03.12.2017 ob 12:19
Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, ki vojaško posreduje v Jemnu,

Temu vašemu vojaškemu posredovanju vaše zaveznice SA se reče izvajanje agresije na suvereno državo Jemen in to bi moralo biti vredno vseh najvišjih obsodb, vi pa v rokavičkah.
HOR
# 03.12.2017 ob 11:57
"...Koalicija je v izjavi sporočila, da bo ta odločitev "osvobodila Jemen izpod milic, zvestih Iranu". Tudi mednarodno priznani predsednik Jemna Abdrabu Mansur Hadi, proti kateremu se Saleh (donedavno skupaj s hutijevskimi uporniki) bojuje od leta 2014, je pozdravil Salehovo izjavo. Kot je dejal, je pripravljen sodelovati s Salehom v boju proti upornikom...."

Za začetek ni nikjer omenjenih pobijanj civilnih prebivalcev, ki jih izvajajo Saudijci z bombardiranjem Jemna in žrtev lakote med cilnemim prebivalstvom zaradi Saudijske blokade Jemna s pokritjem svojega marionetnega predsednika Jemna, ki tako očitno deluje proti lastnemu narodu in ne samo proti Hutijski uporni opoziciji ...!?.
Hutijci niso Iranske lutke, kakor je predsednik Jemna Saudska lutka, je pa Iran Hutijsko opozicijo začel bolj podpirati v denarju in večinoma lažjem orožju, ko se je začel miltantni vojaški pritisk Saudijcev stopnjevati. Hutije pa napad Saudijcev potiska v zavezništvo z Iranom, ki jim je edini pripravljen in sposoben nuditi podporo.

Kdo pa je že in zakaj vojaško podpiral "domačo" opozicijo v Siriji...!?
Kakor tam tako tudi tukaj vojno in morijo inicira interes Saudijcev in zahoda, ostali pa se branijo ali pristopijo v skladu s svojimi nasprotnimi interesi...

LINK
www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2016/05/16/contrary-to-popular-belief-houthis-arent-iranian-proxies/?utm_term=.e07774ff34c6
PlanetOfTheApes
# 03.12.2017 ob 11:27
Vaš "mednarodno priznani predsednik Jemna" je zmagal na predsedniških volitvah 21.02.2012, kjer je bil edini kandidat. Torej je zmagal na volitvah sam proti sebi. Ljudstvo je res imelo veliko "demokratično" izbiro. Kaj pa v tej Savdijski "koaliciji" v Jemnu počne cca. 30.000 vojaških plačancev iz Čila, Salvadorja, Paname, Kolumbije, Mehike, Francije in Avstralije je pa že druga zgodba.
J@st
# 03.12.2017 ob 12:17
Kaj pa savdsko ameriška teroristična organizacija počne v Jemnu.....
J@st
# 03.12.2017 ob 12:21
Skippy
# 03.12.2017 ob 12:16
Prijavi neprimerno vsebino
Tu sploh nima veze vaše politično nakladanje - v Jemnu je vojna, ker je več prebivalcev kot jih lahko država na njihovi stopnji razvoja preživi.
-----------------------
Aja...zato savditi blokirajo dostavo klorovih tablet za razkuževanje, hrane in zdravil prebivalstvu.
Kaj ne bo naredila blokada, bo dokončala kolera.

Zelo humani način genocidnega uničenja odvečnega prebivalstva... lahko rečem, da je prava humanitarna akcija za ljudstvo s strani savditov.
mircek007
# 03.12.2017 ob 14:40
Kaj drugega ni pričakovati od vojneslo,kot opravičevanje Savdijsko pobijanje Jemencev,pa Rusov v Ukrajini,Sirijcev..
SF-SN
# 03.12.2017 ob 18:46
Hutijevski uporniki, ki jih podpira Iran, so bili Salehovi zavezniki v boju proti mednarodno priznanemu predsedniku Abdrabuju Mansurju Hadiju od leta 2014.

A ševedno vztrajate z lažmo??

- Iran podpira Hutije SAMO diplomatsko, ko nasprotuje savdski blokadi; ki vsak dan terja več 100 mrtvih od lakote. Ampak ja, V Jemen ne pride pašteta, Iran pa naj bi v žepu mornarjev spravil v Jemen balistične rakete.
- Hadi je bil "izvoljen" kot EDINI kandidat na volitvah kot ZAČASNI predsednik. Ker ni odstopil in razpisal nove regularne volitve in ni izpoljnjeval obljub o reformah, so se Hutiji uprli
HOR
# 03.12.2017 ob 14:17
"...Jaz bi bil takoj za zamenjavo....
za enga iranskega terorista... dobiš paket s hrano in zdravili..."


Takih teroristov tam nimajo in so zato lačni, vahabističnih in drugih Saudskih teroristov ter plačancev v Jemnu pa očitno noče nihče menjat za hrano z zdravili saj bi se drugače prebivalci Jemna lepo poredili in postali veliki potrošniki zdravil....
HOR
# 03.12.2017 ob 21:14
Imam nek občutek, da so Saudijci stopili v prevelike opanke...
LINK
www.logicno.com/politika/rijad-pokrenuo-kampanju-protiv-alzira-i-naisao-na-ostar-odgovor.html
audiac
# 03.12.2017 ob 16:59
vojna,
če se ne motim,bi moralo počutje skrbeti predvsem tebe.

Tole,ko je zavezništvo med nekd.predsednikom Salehom in Hutiji pripadlo,pa ni dobro za Jemen.Salehu je namreč zvest del reularne jemenske vojske.Prav ti (ne Hutiji) so doslej poslali kakšno solidno petardo proti sauski nadlegi.No,izdajalec "mednarodno priznani predsednik" (pa kaj še) Hadi pa se že veseli skupnega boja proti Hutijem.Bo potrebno raziskati v katerem grmu tiči zajec.Je bil pa Saleh za časa svojega predsednikovanja (pred Hadijem) kar solidno korumpiran.Možno je tudi,da so ga sauditi podkupili.
mircek007
# 03.12.2017 ob 18:38
vojnaslo91...ti pa opravičuješ zločine Srbov nad Hrvati in Bošnjaki.
.......
A to kar na pamet?Najdi kakšen komentar o tem..
vojnaslo91
# 03.12.2017 ob 16:36
mircek007 # 03.12.2017 ob 14:40
...ti pa opravičuješ zločine Srbov nad Hrvati in Bošnjaki. Zločine Rusov v Ukrajini. Zločine Rusov in sirijske oblasti nad civilisti. Zločine hutijskih upornikov v Jemnu. A se dobro počutiš?
Skippy
# 03.12.2017 ob 12:17
Jaz sem o Jemnu in njihovih bodočih težavah zaradi eksplozije prebivalstva v komentarjih pisal že preden so Savdijci zagnali prvi avion ... seveda sem s strani YouTube intelektualcev prejel v rangu tam 10+ minusov.
vojnaslo91
# 03.12.2017 ob 12:41
Jaz bi bil takoj za zamenjavo....
za enga iranskega terorista... dobiš paket s hrano in zdravili...
Skippy
# 03.12.2017 ob 12:16
Tu sploh nima veze vaše politično nakladanje - v Jemnu je vojna, ker je več prebivalcev kot jih lahko država na njihovi stopnji razvoja preživi.
vojnaslo91
# 03.12.2017 ob 11:15
Koalicija je v izjavi sporočila, da bo ta odločitev "osvobodila Jemen izpod milic, zvestih Iranu".
---------------------------------
Dobra odločitev.
Kazalo