Iz urada predsednika Južnoafriške republike Jacoba Zume so sporočili, da Mandeli
Iz urada predsednika Južnoafriške republike Jacoba Zume so sporočili, da Mandeli "vsi prebivalci Južnoafriške republike kot celotnega sveta želijo ljubezen in vse dobro." Foto: EPA

Nekdanji južnoafriški predsednik Nelson Mandela se po posegu, imel naj bi težave s prostato, počuti dobro. Poseg naj ne bi bil nujen, saj so ga načrtovali že daljši čas.

Mandelov tiskovni predstavnik Mac Maharaj je za medije dejal: "Zagotavljam vam, da se počuti dobro".
Danes 93-letni Nelson Rolihlahla Mandela ima že dalj časa težave z zdravjem. Med drugim so ga pred letom dni hospitalizirali zaradi akutnega vnetja dihal. Nekdanji južnoafriški predsednik je namreč med 27-letnim prestajanjem zaporne kazni zaradi delovanja v oboroženem krilu Afriškega narodnega kongresa (ANC) zbolel za tuberkulozo.

Zaradi nenasilnega protestiranja so ga leta 1956 prvič zaprli in obtožili izdajstva. V triletnem postopku, ki je trajal do leta 1961, pa so ga s 150 sojetniki le izpustili. V tem času se je ves čas bojeval proti sistemu, postal je vodja krila ANC-ja in organiziral sabotažno kampanjo proti vojski in vladi.

Leta 1962 so ga zaradi delovanja v oboroženem krilu ANC-ja znova zaprli, kazen pa leta 1964 podaljšali v dosmrtno. Mandela je tudi v zaporu ostal aktiven in se je še naprej bojeval proti apartheidu. Njegova druga žena Winnie je takrat zbrala svetovne politike, ki so od južnoafriškega predsednika zahtevali, naj Mandelo izpustijo. Takrat je tudi nastal znani slogan "Free Nelson Mandela" (Osvobodite Nelsona Mandelo).

Zaradi pritiska ANC-ja so ga leta 1990 izpustili iz zapora, štiri leta pozneje pa je bil izvoljen za prvega temnopoltega predsednika države.

Nelson Mandela je bil eden prvih vodilnih borcev proti apartheidu v Južnoafriški republiki (JAR), ki si je z gverilskimi akcijami proti tedanji oblasti prislužil ugled borca za svobodo. Po izteku njegovega predsedniškega mandata leta 1999 je postal goreč borec za prizadevanja za svetovni mir, zanemarljiv ni niti njegov boj proti aidsu. Pred osmimi leti se je umaknil iz javnega življenja, tako da so njegova javna pojavljanja le redka.