Dennis Hastert je na sodišču zagotavljal, da je denar dvigoval zase in da ga je obdržal. Foto: Reuters
Dennis Hastert je na sodišču zagotavljal, da je denar dvigoval zase in da ga je obdržal. Foto: Reuters
Washington
Dennis Hastert je predstavniški dom ameriškega kongresa vodil med letoma 1999 in 2007. Foto: EPA

Ameriški mediji poročajo, da je danes 73-letni Hastert, republikanski politik iz Illinoisa, ki je bil med letoma 1999 in 2007 predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa, pred desetletji, ko je bil še učitelj in športni trener v srednji šoli v predmestju Chicaga, spolno zlorabljal fanta. Pozneje naj bi mu plačeval za to, da zlorabe ne razkrije.

Hastert je med letoma 2010 in 2014 dvignil kar 1,7 milijona dolarjev v manjših zneskih. Gotovino je začel dvigovati leta 2010, najprej je 15-krat dvignil po 50.000 dolarjev, po letu 2012 pa je začel dvigovati po manj kot 10.000 dolarjev. To je vzbudilo pozornost preiskovalcev, saj morajo ameriške banke vsak dvig gotovine nad 10.000 dolarji prijaviti davkariji, FBI pa je ob tem trdil, da se je hotel Hastert izogniti temu določilu. Preiskava sumljivih dvigov gotovine se je začela leta 2013 zaradi suma, da Hasterta nekdo izsiljuje. Ko so ga vprašali, kaj je storil z gotovino, je odgovoril, da jo je obdržal, kar je bila po trditvah FBI-ja laž.

Šlo naj bi za plačilo za molk
V obtožnici, ki je sledila preiskavi, je zapisano, da naj bi se Hastert z neznano osebo iz Yorkvilla iz Illinoisa dogovoril za plačilo v zameno za prikrivanje neznanega neprimernega obnašanja. Ni jasno, komu naj bi Hastert plačeval gotovino in zakaj, a je bilo mogoče iz obtožnice sklepati, da je šlo za plačilo za molk. Kot je bilo mogoče razbrati iz obtožnice, naj bi tej osebi obljubil plačilo v višini 3,5 milijona dolarjev, a mu je do začetka preiskave plačal le dobro polovico dogovorjene vsote. Denar naj bi mu dostavljal vsakih šest tednov.

Obtožnico je potrdila tudi zvezna velika porota na sodišču v Chicagu, ki je Hasterta v četrtek obtožila kršenja bančne zakonodaje in laganja preiskovalcem. Za izogibanje zahtevi za prijavo dviga nad 10.000 dolarjev in laganja preiskovalcem zdaj Hastertu grozi po do pet let zapora in 250.000 dolarjev denarne kazni.

Republikanski predsednik predstavniškega doma z najdaljšim stažem
Hastert je bil med letoma 1965 in 1981 učitelj in športni trener v srednji šoli v predmestju Chicaga Yorkville, nato pa se je podal v politične vode. V svojem kongresnem okrožju je bil popularen politik, ki je bil leta 1986 izvoljen v zvezni kongres. Leta 1999 je na položaju predsednika predstavniškega doma nasledil Newta Gingricha iz Georgie, ki je odstopil zaradi slabih volilnih izidov in spolne afere. Predstavniški dom je vodil do leta 2007 in je bil tako republikanski predsednik predstavniškega doma z najdaljšim stažem.

V tem času je spravil skozi zakonodajno telo velike davčne olajšave in druge predloge predsednika Georgea Busha mlajšega, s položaja pa ga je odnesel homoseksualni spolni škandal enega izmed republikanskih kongresnikov. Zatem se je zaposlil kot svetovalec v eni izmed pravnih pisarn v Washingtonu, a je pozneje s položaja odstopil.