V Guantanamu je še 172 ujetnikov. Foto: EPA
V Guantanamu je še 172 ujetnikov. Foto: EPA

Poleg urjenja z orožjem je bil Muhamed tudi logistični upravitelj paravojaškega tabora Kaldan, kjer so se urili nekateri pripadniki Al Kaide, ki so izvedli teroristični napad na ZDA 11. septembra 2001, med njimi tudi njihov vodja Mohamed Ata.

Nur je priznal krivdo za točki obtožnice, ki ga bremenita zarotništva skupaj z Al Kaido in zagotavljanja materialne podpore terorizmu.

Če bi bil obsojen, bi lahko Nur dobil dosmrtno zaporno kazen, čeprav bo kazen verjetno nižja zaradi dogovora o priznanju krivde in privolitve v sodelovanje pri drugih sodnih procesih zoper teroristične osumljence, ki so zaprti v ameriškem vojaškem oporišču na Kubi.

Po pisanju obtožnice je bil Nur namestnik poveljnika tabora Kaldan od leta 1996 do leta 2000, ko so tabor zaprli. Bil je eden izmed ujetnikov iz Guantanama, ki so ga prijeli v operaciji v pakistanskem mestu Fajzalabad marca leta 2002, ko je bil prijet tudi visoki predstavnik Al Kaide Abu Zubejda.

Nur, čigar starost ni znana, je med predsedovanjem Baracka Obame tretji ujetnik iz Guantanama, ki je priznal krivdo.

Kalden je bil eden izmed številnih terorističnih taborov, ki jih je v Afganistanu vodila teroristična mreža Al Kaida. V njem je bilo naenkrat nastanjeno od 50 do 100 ljudi, ki so se urili v uporabi različnega orožja, pripravi razstreliva in strupov ter v različnih načinih bojevanja.