Rohani je opozoril, da zmanjkuje časa za dosego dogovora. Foto: EPA
Rohani je opozoril, da zmanjkuje časa za dosego dogovora. Foto: EPA

"Sovražni odnosi med Iranom in ZDA niso zacementirani za vedno. Nekega dne se bo to spremenilo," je dejal Rohani v New Yorku ob robu rednega letnega zasedanja generalne skupščine Združenih narodov, kjer je bilo sicer največ govora o iranskem jedrskem programu, o katerem potekajo pogajanja med Teheranom in šesterico svetovnih velesil.

Rohani je opozoril, da zmanjkuje časa za dosego trajnega dogovora, saj se rok izteče 24. novembra. Zahodne države v zameno za umik sankcij zahtevajo od Irana, da ustavi bogatenje urana, v katerem Zahod vidi krinko za razvoj jedrskega orožja, medtem ko Teheran te obtožbe odločno zanika in prepričuje mednarodno skupnost, da gre za miroljuben jedrski program.

Z začasnim dogovorom, sklenjenim lani v Ženevi, so zahodne države dosegle zamrznitev nekaterih delov iranskega jedrskega programa in v zameno Iran nagradile z delno omilitvijo sankcij.

"Naredili smo nekaj korakov naprej, a ni šlo za pomembnejše korake," je dejal Rohani na novinarski konferenci in dodal, da je Iran pokazal potrebno prožnost, zato je zdaj na potezi šest preostalih držav, ki sestavljajo skupino pogajalcev. To so ZDA, Velika Britanija, Kitajska, Francija, Rusija in Nemčija.

Miroljubni jedrski program ostaja
Iranski predsednik je znova opozoril, da ne bo nikoli privolil v popolno ustavitev bogatenja urana, saj ga država potrebuje za jedrske reaktorje in druge miroljubne namene, a v ZDA in njihovih zaveznicah se bojijo, da bi lahko obogateni uran uporabila za izdelavo jedrske bombe. "Iran se ne bo nikoli odrekel legitimni pravici do miroljubnih civilnih jedrskih dejavnosti," je zatrdil.

Da pogovori ne potekajo z želeno hitrostjo, so priznale tudi ZDA, katerih neimenovani predstavnik je v petek dejal, da ostajajo razhajanja, zaradi katerih bo izredno težko doseči dogovor v prihodnjih osmih tednih.

"Ni vidnega napredka," je priznal tudi francoski zunanji minister Laurent Fabius. Vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov pa je dejal, da je "previdno optimističen", in pripomnil, da je na voljo še dovolj časa.