Mandela je bil izpuščen iz zapora leta 1990, štiri leta pozneje pa je postal prvi temnopolti predsednik Južne Afrike. Umrl je leta 2013 v starosti 95 let. Foto: Reuters
Mandela je bil izpuščen iz zapora leta 1990, štiri leta pozneje pa je postal prvi temnopolti predsednik Južne Afrike. Umrl je leta 2013 v starosti 95 let. Foto: Reuters

"Lahko bi sprožil vojno v Južni Afriki, ZDA bi se, sicer nerade, morale vplesti in stvari bi šle lahko k vragu," je dejal nekdanji ameriški podkonzul in agent Cie Donald Rickard v pogovoru z britanskim režiserjem Johnom Irvinom, je v nedeljo poročal britanski časnik The Sunday Times.

Rickard je priznal, da je bila aretacije Nelsona Mandele po mnenju Američanov nujna, saj so bili prepričani, da je bil popolnoma pod nadzorom Sovjetske zveze. "Hodili smo po robu in to je bilo treba ustaviti, kar je pomenilo, da je bilo treba ustaviti Mandelo. In jaz sem to ustavil," je priznal.

Film Mandelova pištola v Cannesu
Irvinov novi film Mandelova pištola, ki govori o mesecih pred njegovo aretacijo, bodo ta teden predvajali na filmskem festivalu v Cannesu. Rickard, ki naj bi za Cio delal do leta 1978, je umrl marca, dva tedna po pogovoru z Irvinom. Cia njegovega razkritja ni želela komentirati.

Mandela je bil izpuščen iz zapora leta 1990, štiri leta pozneje pa je postal prvi temnopolti predsednik Južne Afrike. Umrl je leta 2013 v starosti 95 let.

"Cia se še vedno vmešava v politiko"
Tiskovni predstavnik vladajočega Afriškega narodnega kongresa (ANC) Zizi Kondwa je razkritje označil za resno obtožbo. "Vedno smo vedeli, da je vedno obstajalo sodelovanje med nekaterimi zahodnimi državami in režimom apartheida." Čeprav se je incident z Mandelo zgodil pred več desetletji, je Kondwa prepričan, da se Cia še vedno vmešava v južnoafriško politiko.

"Pred kratkim smo zaznali prizadevanja za spodkopavanje demokratično izvoljene vlade ANC-ja," je zatrdil in dodal, "da se to dogaja še zdaj - Cia še vedno sodeluje s tistimi, ki si želijo zamenjave režima".