O tem, kaj si Merklova misli o legalizaciji marihuane, mediji ne poročajo. Foto: EPA
O tem, kaj si Merklova misli o legalizaciji marihuane, mediji ne poročajo. Foto: EPA

Nemška kanclerka je v okviru strategije približevanja vlade ljudem sprožila pobudo "Dialog o prihodnosti", ki naj bi izboljšala življenje v Nemčiji.

Merklova se tudi dobro zaveda vzpona Piratske stranke, ki je svojo priljubljenost zgradila na zavedanju o pomembnosti spleta za pritegnitev ljudi v podporo političnim vprašanjem.

V okviru omenjene pobude deluje spletna anketa, kjer lahko uporabniki izrazijo svoja mnenja o posameznih vprašanjih.

Več kot 152.000 Nemcev je tako glasovalo za legalizacijo marihuane, veliko zanimanje pa je vzbudilo tudi vprašanje spolnih odnosov z živalmi. Več kot 93.000 prebivalcev se je izreklo za ukinitev zakona iz leta 1969, ki je dekriminaliziral spolne zlorabe živali.

Največ zanimanja pa je sprožilo vprašanje turškega genocida nad Armenci. Skoraj 157.000 Nemcev se je izreklo za zakonsko prepoved zanikanja, da je bil množični poboj Armencev, ki so ga zagrešili otomanski Turki, genocid.

Predlog prepovedi zanikanja genocida bi lahko imel usodne posledice za odnose s Turčijo, ki je ena glavnih nemških trgovinskih partneric. Merklova je predlog že zavrgla ta teden v razpravi z nekaterimi uporabniki spletne ankete.

Kanclerka je tudi zavrnila predlog o bolj kritični razpravi o islamu, ki je v Nemčiji, kjer živi okoli štiri milijone muslimanov, občutljivo vprašanje.

Veliko bolj navdušena je bila Merklova nad predlogom, da bi v spomin na združitev Nemčij v mestih po vsej državi posadili drevesa.