Sigmar Gabriel, Angela Merkel in Horst Seehofer ponosno držijo koalicijsko pogodbo. Foto: EPA
Sigmar Gabriel, Angela Merkel in Horst Seehofer ponosno držijo koalicijsko pogodbo. Foto: EPA

Ob podpisu koalicijske pogodbe je kanclerka Angela Merkel koalicijskima partnerjema obljubila pošten odnos in dejala, da se veseli dela, ki ga bodo opravljali z veliko zavzetostjo. "Velika koalicija je koalicija za velike naloge," je poudarila.

Merklova je prepričana, da mora biti cilj črno-rdeče vlade, da bi šlo leta 2017 ljudem bolje kot danes. "Močno sem prepričana, da je ta koalicijska pogodba dobra podlaga za oblikovanje prihodnosti Nemčije," je dejala in hvalila ozračje med koalicijskimi pogajanji s SPD-jem, kjer so si strani po njihovih besedah prisluhnile in se iz dobrih argumentov tudi kaj novega naučile.

Za izzive svojega tretjega kanclerskega mandata je izpostavila varna in poštena delovna mesta v državi, ki se bo morala spoprijeti s staranjem družbe in energetskim preobratom. Poleg tega bo po njenih zagotovilih Nemčija okrepila svoj položaj v svetu.

Velike naloge, ki so pred koalicijo, je izpostavil tudi predsednik SPD-ja Sigmar Gabriel in dejal, da je velika koalicija pomembna tudi za male ljudi. Družbene skupine je pozval, naj s koalicijo razpravljajo o tem, kaj poteka dobro in kaj ne.

Steze, in ne bunkerjev
Prvi mož CSU-ja Horst Seehofer je v nagovoru po podpisu izrazil mnenje, da gre Nemčiji dobro. "In če hočemo ohraniti dobro, moramo graditi pristajalne steze za prihodnost, in ne bunkerjev za razreševanje preteklosti," je dejal.

In prav podpisana koalicijska pogodba po njegovem prepričanju izžareva ta duh. "Če bomo uresničili dogovorjeno politiko, imamo zelo veliko možnost, da bodo prihodnja leta dobra leta za Nemčijo," je dejal in zagotovil, da bo CSU zanesljiv, hkrati pa samostojen partner.

Predsedniki strank so 185 strani dolgo koalicijsko pogodbo po petih tednih pogajanj začasno podpisali že konec novembra. Temu je sledilo odločanje znotraj strank, pri čemer sta pri CDU-ju in CSU-ju o vstopu v koalicijo odločali vodstvi strank, socialdemokrati pa so izvedli glasovanje med člani.

Nemčija ima veliko koalicijo
Nemčija ima veliko koalicijo