Nemčija je sprejela odločitev po priporočilu ustavnega sodišča. Foto: Kinodvor
Nemčija je sprejela odločitev po priporočilu ustavnega sodišča. Foto: Kinodvor

Nemčija bo tako postala prva evropska država, ki bo tudi uradno priznala biološko nedoločni spol oziroma kot družbeno določen t. i. tretji spol.

Država je odločitev sprejela po priporočilu ustavnega sodišča, ki meni, da je takšna odločitev osnovna človekova pravica.

Zakonodaja priznavala le transseksualce
Od prvega novembra dalje bodo tako vsi dojenčki, ki bodo v Nemčiji rojeni kot hermafroditi, dobili svoj prvi dokument, ne da bi imeli pri tem v rojstnem listu označen spol kot le ženski ali moški.

Kot piše Süddeutsche Zeitung, v Nemčiji to do zdaj ni bilo mogoče. Zakonodaja je sicer priznavala transseksualne osebe (tisti, ki imajo in/ali izražajo svojo spolno identiteto v nasprotju s spolno identiteto, ki jiM je bila dodeljena ob rojstvu), ne pa tudi hermafroditov.

Osebe, ki bodo rojene kot hermafroditi ali dvospolniki, se bodo lahko pozneje odločile, ali in za kateri spol se želijo opredeliti, kar ne bo več prepuščeno njihovim skrbnikom. Odločitev bodo lahko spremenili tudi v rojstnem listu, lahko pa se bodo odločili, da bo njihov spol ostal še naprej določen kot nedoločni.