Nemčija želi manj prosilcev za azil iz držav Balkana. Foto: EPA
Nemčija želi manj prosilcev za azil iz držav Balkana. Foto: EPA
Protifašistični aktivisti v Nemčiji nasprotujejo omejevanju za prosilce za azil. Foto: EPA

Zakonodajo je sprejel zgornji dom nemškega parlamenta s ciljem nemškim oblastem olajšati deportacijo prosilcev za politični azil iz omenjenih držav. Nemški poslanci so namreč te tri države z vidika spoštovanja človekovih pravic ocenili za varne, zato bodo razlogi za pridobitev političnega azila od zdaj strožji.

Poslanci so tako ocenili, da državljanom BiH-a, Srbije in Makedonije ne grozijo kršitve človekovih pravic, kot so preganjanje, mučenje, samovoljno nasilje in nehumane obravnave. Po njihovem mnenju je treba več pozornosti posvetiti beguncem s kriznih žarišč, kot sta Sirija in Irak.

Aktivisti: Večina prosilcev je diskriminiranih Romov
Aktivisti za človekove pravice pa ob tem opozarjajo, da večina prosilcev iz teh treh držav izvira iz manjšinske romske skupnosti, ki je pogosta tarča diskriminacije. Približno 200 ljudi je proti novi zakonodaji protestiralo pred bundesratom, ki sicer predstavlja 16 nemških dežel.

Novo zakonodajo je pred bundesratom podprl že bundestag. Nasprotovali so ji opozicijski poslanci Levice in nekateri poslanci iz vrst Zelenih.

Zadnji dve leti je Nemčija veljala za glavno evropsko destinacijo za iskalce azila. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so prošnje za azil lani v primerjavi z letom prej poskočile za 64 odstotkov.