Nemški predsednik Joachim Gauck je takole prisrčno sprejel nekdanjega urednika turškega opozicijskega časopisa Cana Dundarja. Foto: EPA
Nemški predsednik Joachim Gauck je takole prisrčno sprejel nekdanjega urednika turškega opozicijskega časopisa Cana Dundarja. Foto: EPA
Nemčija daje azil Erdoganovim kritikom

Nemška vlada je zelo kritična do razmer v Turčiji, kljub tesnemu sodelovanju pri izpolnjevanju begunskega dogovora. Nemški predsednik Gauck je včeraj sprejel nekdanjega urednika turškega opozicijskega časopisa Cumhiriyet in s to gesto poslal Turčiji zelo jasno sporočilo. Nekdanji urednik je v Nemčijo pribežal, da bi se izognil aretaciji.

"Začel je pri novinarjih, univerzitetnih profesorjih, javnih in vojaških uslužbencih. Zdaj so na vrsti parlamentarci. To je konec parlamentarnega sistema v Turčiji," pravi Can Dundar, nekdanji urednik opozicijskega časopisa. Z zunanjega ministrstva so sporočili, da naj vsi, kritični do režima v Turčiji, vedo, da jim nemška vlada stoji ob strani, da je država odprta za vse politično preganjane, ki lahko zaprosijo za azil, in da to ne velja le za novinarje.

Do zdaj za azil zaprosilo 35 diplomatov in njihovih družinskih članov
V Nemčiji naj bi za azil že zaprosilo 35 diplomatov in njihovih družinskih članov, med njimi vojaški ataše, ki mu je Turčija preklicala diplomatski potni list. Nemška vlada je ob tem pojasnila, da bodo pri obravnavanju prošenj upoštevali stanje človekovih pravic v Turčiji. A Turčija daje vedeti, da pričakuje, da Nemčija azilov ne bo podelila.

Z nemškega zunanjega ministrstva pa so še namignili, da bo jutrišnje poročilo Evropske unije o napredku v Turčiji negativno, kar bo Erdogana nedvomno še dodatno razjezilo.

Vizumske liberalizacije za Turčijo, kot kaže, ne bo
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker sporoča, da vizumske liberalizacije za Turke ne bo, če država ne bo izpolnjevala vseh zahtevanih pogojev, in da je za to kriva Ankara.

Nemčija daje azil Erdoganovim kritikom