Afriške države v primerjavi s preostalimi celinami zaostajajo v gospodarskem razvoju. Foto: Reuters
Afriške države v primerjavi s preostalimi celinami zaostajajo v gospodarskem razvoju. Foto: Reuters
Mavretanija
Za razvoj gospodarstva je nujna primerna infrastruktura, kar pa je v Afriki velik problem. Foto: Reuters
Nairobi
Ustvarjanje delovnih mest je ena od prednostnih nalog novega načrta. Foto: Reuters
Slonokoščena obala
Na afriških državah je, da ustvarijo primerno poslovno okolje za tuje naložbe. Foto: Reuters
Kenija
Pot do blaginje Afričanov je še dolga. Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je na čelu pobude za znatno povečanje javnih in zasebnih vlaganj v Afriko, s čimer bi okrepili gospodarstvo držav na sicer najrevnejši celini, ki pa ima obilico naravnega bogastva.

Nemški minister za gospodarsko sodelovanje in razvoj Gerd Müller je v petek napovedal, da bo Nemčija v prihodnjih tednih predstavila podrobnosti, kot ga je sam imenoval, "Marshallovega načrta za Afriko". S tem je potegnil vzporednice z ogromnim ameriškim naložbenim programom za Evropo po drugi svetovni vojni, ki je omogočil gospodarski preporod od vojne uničene Nemčije.

"Moramo vlagati v te države in ljudem ponuditi perspektivo za prihodnost. Če mladi v Afriki ne morejo najti dela v svojih državah, potem jih ne bo na sto tisoče, ampak na milijone, ki se bodo odpravili proti Evropi," je bil jasen Müller.

Glavna pot afriških migrantov proti Evropi poteka prek Sredozemskega morja, ki ga je po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) letos prečkalo skoraj 160.000 migrantov, medtem ko jih je 4.220 na nevarni morski plovbi umrlo.

Poleg številnih Afričanov, ki želijo boljše življenje poiskati v Evropi, je Müller opozoril na 20 milijonov ljudi, ki so notranje razseljeni na afriški celini, na kar mora biti po njegovih besedah pozorna mednarodna skupnost.

Nemški minister se je tudi zavzel, da Afrika dobi predstavnika v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Spodbuda 120 milijard evrov
Think tank Rimski klub in poslovna mreža Senat za gospodarstvo sta po poročanju Deutsche Welle v svoji študiji pozvala Nemčijo k oblikovanju svežnja spodbud v višini 120 milijard evrov, ki bi jih namenili za spodbujanje gospodarske rasti v Afriki, ustvarjanje blaginje za naraščajoče prebivalstvo in delovna mesta za mlade.

Trenutno Nemčija za razvojne izzive v Afriki nameni dva evra na prebivalca, kar po mnenju predsednika Senata za gospodarstvo Josefa Radermacherja pomeni, da je treba drastično povečati finančne vire.

V študiji predlagajo, da bi del sredstev pridobili na kapitalskih trgih, kjer bi nemška vlada zagotavljala jamstva za vlagatelje, medtem ko bi del prispevale druge evropske države.

"S sredstvi bi lahko ob pametni uporabi sprožili predelavo bogastev na celini, predvsem za razvoj infrastrukture in industrijskega sektorja," je prepričan Radermacher, ki je sodeloval pri omenjeni študiji, kjer je posebej poudarjen ogromen potencial Afrike na področju kmetijstva in pridobivanja energije iz obnovljivih virov.

Pri slednjem se avtorji študije zavzemajo za gradnjo sončnih elektrarn, s katerimi bi ustvarili delovna mesta, poleg tega pa se učinkovito lotili reševanja nenehnih težav z električno oskrbo v Afriki, kjer so električni mrki del vsakdana.

Iskanje rešitev skupaj z afriškimi državami
Kot je povedal Müller, je nemški načrt namenjen razvijanju rešitev skupaj z afriški državami s poudarkom na programih za mlade, izobraževanju in usposabljanju ter krepitvi gospodarstev in vladavine prava.

Müller je zavrnil kritike, ki v načrtu vidijo le še eno zahodno pobudo brez upoštevanja afriških potreb in interesov, kar očitajo številnim zahodnim razvojnim programom za Afriko.

"Gre za krepitev in razvoj lastnega potenciala Afrike. Ne gre za to, da bomo odšli v Afriko s svojimi načrti in svojim denarjem ter govorili, kako mora biti kaj narejeno. Nobenega novega neokolonializma ne bo," je zatrdil nemški minister.

Medtem ko se bo nemška vlada ukvarjala z novimi mehanizmi za zaščito naložb v Afriki, bodo morale afriške države prispevati k zagotavljanju ugodnega okolja za vlaganja, promovirati dobro upravljanje in se boriti proti korupciji, je še pojasnil Müller.

Po Müllerjevih besedah se bo proračun ministrstva za gospodarsko sodelovanje in razvoj v prihodnjem letu povečalo za milijardo evrov, od tega pa bo znaten delež namenjen projektom v Afriki. Ta mesec je Nemčija že obljubila, da bo za 61 milijonov evrov povečala svoj prispevek pri financiranju reševalnih operacij ZN-a v Afriki.

Evropa po vojni drugačna kot današnja Afrika
Deutsche Welle se sprašuje, ali bo omenjeni načrt sploh kdaj uresničen, ob tem pa navaja, da je Merklova med turnejo po afriških državah prejšnji mesec ob obisku Nigra zavrnila idejo Marshallovega načrta za Afriko in povedala, da so današnje razmere v Afriki popolnoma drugačne od tistih v Evropi po koncu druge svetovne vojne.

Poleg tega so tukaj prihodnje leto v Nemčiji še parlamentarne volitve, kjer bodo vsekakor v ospredju teme, ki so povezane z varnostjo zaradi terorističnih napadov, pokojninami in vse dražjim zdravstvenim zavarovanjem, zato bi težko pričakovali, da se bo vlada v Berlinu ukvarjala s pobudami na drugi celini.