Bernd Lucke je bil dolgoletni član Krščanskodemokratske unije (CDU). Foto: Reuters
Bernd Lucke je bil dolgoletni član Krščanskodemokratske unije (CDU). Foto: Reuters

Stranka, ki bo formalno ustanovljena na nedeljskem kongresu, ima verjetno malo možnosti za uvrstitev v parlament na jesenskih volitvah.

A glede na to, da je vedno več Nemcev nezadovoljnih zaradi ponavljajočega se reševanja drugih evrskih držav, obstaja možnost, da bi stranka postala nevarna stranki Angele Merkel CDU.

V javnomnenjski raziskavi, ki jo je opravilo podjetje Infratest, je kar 24 odstotkov vprašanih odgovorilo, da si lahko predstavljajo, da bi volili Alternativo.

Med njihovimi glavnimi iztočnicami je tudi konec skupne evrske valute, "ponovna uvedba nemške marke pa ne sme biti tabu", piše med drugim v strankarskem programu.

Da bi dosegli izstop iz evrske skupine, v stranki predlagajo, da Nemčija zavrne vsakršno nadaljnjo finančno pomoč državam v krizi.

Pričakovati je, da bo na čelo Alternative za Nemčijo, ki ima okoli 7.000 članov, v nedeljo izvoljen Bernd Lucke, ki je bil dolgoletni član Krščanskodemokratske unije (CDU).

Še pred ustanovnim kongresom pa se ustanovitelji stranke že borijo proti očitkom, da kaže stranka desničarske težnje in nestrpnost do tujcev. Da bi zavrnil očitke, je Lucke med drugim zatrdil, da ne bodo sprejemali nekdanjih članov neonacistične stranke NPD in da odločno zavračajo nestrpnost do tujcev.