Podrobnosti preiskave še niso znane. Foto: Reuters
Podrobnosti preiskave še niso znane. Foto: Reuters

Policija je v stanovanju v Chemnitzu na vzhodu države, ki so ga preiskali v okviru operacije zaradi suma pripravljanja bombnega napada, našla več sto gramov eksploziva. Kot je dejal tiskovni predstavnik policije, je to že resno.

Strokovnjaki najdene snovi in njihov možen učinek še preučujejo, zato je policija iz okoliških zgradb preventivno evakuirala več stanovalcev. Razstrelivo naj bi prenesli na prosto in ga nadzorovano uničili.

Policija je prebivalce četrti, kjer poteka akcija, pozvala, naj ostanejo doma in upoštevajo navodila oblasti. "Obstaja sum pripravljanja napada z eksplozivom," je povedal tiskovni predstavnik urada za boj proti kriminalu v nemški zvezni deželi Saška Tom Bernhard. V akciji je sodelovalo več sto policistov, tudi pripadnikov posebnih enot.

V eno od stanovanj v četrti Fritz-Heckert-Gebiet so policisti vdrli, pri čemer so uporabili razstrelivo. "Eksplozija, ki je odjeknila, je bilaukrep policije za vstop. Iskanega človeka nismo našli," je pojasnila policija na Twitterju. "Prosimo prebivalce območja, naj ostanejo doma ter spremljajo navodila policije tukaj in na spletni strani."

Iščejo 22-letnika iz Sirije, motiv ni znan
Policija je sporočila, da v zvezi s tem iščejo 22-letnega Džabra Albakra iz Sirije. Za zdaj ni znano, kako je prišel v Nemčijo. "Želimo ga najti kar najhitreje," je poudaril Bernhard. Popoldne so v okviru operacije aretirali tri osumljence, ki naj bi bili povezani z Albakrom. Dva osumljenca so prijeli na železniški postaji, enega v blokovskem naselju, vse tri pa zdaj zaslišujejo. Albakr je medtem še na begu in policija ga še išče.

Ni jasno, kakšen bi bil motiv za napad, policija pa ni potrdila poročanja medijev o pripravljanju terorističnega napada na eno od nemških letališč.

Policija je akcijo sprožila po informaciji notranje obveščevalne službe, Bernhardt pa priznava, da so podatki o kraju, času, načinu in razlogu napada še neznani.