Steklenička propofola - dokazni material na sojenju Jacksonovemu zdravniku. Foto: Reuters
Steklenička propofola - dokazni material na sojenju Jacksonovemu zdravniku. Foto: Reuters
V ZDA je smrtna kazen uveljavljena v 32 zveznih državah. Foto: Reuters

Proizvajalec Fresenius Kabi je sporočil, da so pošiljke propofola distributerju iz Louisiane med novembrom in marcem ustavili, potem ko je ameriška firma nevede poslala zavoj stekleničk v zapor v Misuriju.
V Fresenius Kabiju so se zbali, da bo Evropska unija v celoti prepovedala izvoz anestetika, če bi se uporabljal v usmrtitvah. "Zdelo se nam je pomembno, da smo povsem prepričani, da je anestetik omejen izključno na zaposlene v zdravstvu," je povedal Geoffrey Fenton, ameriški predstavnik firme.

Propofol, ki ga večinoma izdelujejo v Evropi, je v ZDA uporabljen okoli 50-milijonkrat na leto med najrazličenjšimi kirurškimi postopki. Je pa zaradi prevelikega odmerka tega anestetika leta 2009 umrl Michael Jackson.

Misuri vztraja pri svojem
Misuri naj bi sicer postal prva ameriška država, ki bi uporabila propofol v usmrtitvi, načrtovani za 23. oktober. Smrtna kazen je v EU-ju prepovedana, Unija pa tudi prepoveduje izvoz drog, namenjenih za usmrtitve. Zanimivo je, da se je Misuri odločil uporabiti netestirani propofol 11 mesecev, potem ko je distributer panično klical v zapor in prosil za vrnitev stekleničk.

Guverner Misurija Jay Nixon je sicer v ponedeljek povedal, da bosta dve načrtovani usmrtitvi izpeljani po planu, čeprav si Evropa prizadeva ustaviti uporabo propofola v postopku in da anestetik sploh ni bil testiran za usmrtitve.

Precedenčni primer
Richard Dieter, vodilni strokovnjak za smrtno kazen in direktor Informacijskega centra za smrtno kazen, je za Reuters povedal, da ni še nikdar slišal za primer, ko bi farmacevtsko podjetje ustavilo dobavo zaradi potencialne uporabe zdravil v usmrtitvah. Poteza Fresenius Kabija kaže, da so ameriške zvezne države in dobavitelji zdravil pod vse večjim pritiskom velikih farmacevtskih podjetij, še zlasti evropskih, naj ne uporabljajo njihovih izdelkov v usmrtitvah.

Mednarodna kampanja proti smrtni kazni je zvezne države, ki smrtno kazen izvajajo, pozvala, da spremenijo droge, ki jih uporabljajo v smrtnonosnih injekcijah, poiščejo nove dobavitelje že obstoječih ali pa da kupujejo droge od farmacevstkih podjetij z bolj zrahljano zakonodajo.