Alžirci so zaskrbljeni, ker vse pogosteje v trgovinah zmanjkuje osnovnih dobrin. Foto: EPA
Alžirci so zaskrbljeni, ker vse pogosteje v trgovinah zmanjkuje osnovnih dobrin. Foto: EPA

V Tuniziji so zaradi slabega gospodarskega položaja razmere zaostrene od decembra, zdaj pa je ljudem prekipelo in so odšli na ulice. V protestih sodelujejo predvsem mladi, ki pred seboj ne vidijo svetle prihodnosti, pridružili pa so se jim tudi zaposleni na sodiščih in učitelji.

Moški se je sežgal
Najhuje je v osrednjem delu države in na zahodu, v mestu Thala, kjer je policija streljala na protestnike in enega človeka ubila, tako da je skupno število žrtev med civilisti naraslo na 14. Vse večje je nezadovoljstvo nad vladajočo elito, ljudje pa si želijo tudi več svobode in pravic.

Povod za nemire je bil samozažig nekega prodajalca 17. decembra lani, ki je tako protestiral proti policiji, ki mu je zaradi pomanjkanja dovoljenja za prodajo zasegla sadje in zelenjavo. Nemiri so v tej državi sicer precej redki, saj za javno zbiranje veljajo zelo ostri zakoni.

Veliko dela za policiste
Podobno se dogaja v zahodni sosedi Tunizije, Alžiriji, kjer sta bila v štiridnevnih spopadih med demonstranti in policijo ubita dva človeka, okoli 400 ljudi, med njimi 300 policistov, pa je bilo ranjenih.

V kraju Bouria, ki leži 130 kilometrov jugovzhodno od prestolnice Alžir, so demonstranti v soboto postavljali cestne zapore in sežigali gumbe. Povod za proteste v Alžiriji, državi, ki ima velike zaloge nafte in zemeljskega plina, so visoke cene življenjskih potrebščin. S prvim januarjem so se namreč cene nekaterih izdelkov povečale za 30 odstotkov, alžirska vlada pa je nato za umiritev razmer cene hrane le nekoliko znižala.