Nasilje v Egiptu se nadaljuje. Foto: EPA
Nasilje v Egiptu se nadaljuje. Foto: EPA
Protesti v Egiptu

Čeprav se je streljanja začelo v mestu Suez, kjer so hoteli protestniki vdreti v prostore policije, so najhujši protesti v egiptovski prestolnici Kairo, kjer je več tisoč ljudi noč preživelo pred prostori notranjega ministrstva.

Med izgredniki so večinoma člani kluba Al Ahli, ki so bili na nogometni tekmi tarča napada. Pred ministrstvom so vzklikali protivladna gesla in v stavbo metali kamenje: "Naša vojska se mora odločiti, ali bo podpirala vojaški svet ali revolucionarje." Policisti so se branili s solzivcem, okoli 400 protestnikov pa je potrebovalo zdravniško pomoč.

Spomnimo. V egiptovskem mestu Port Said je bilo v napadu navijačev, ki so po koncu nogometne tekme med najuspešnejšim egiptovskim klubom Al Ahli in domačim klubom Al Masri vdrli na igrišče, ubitih 79 ljudi. Najmanj tisoč jih je bilo ranjenih.

Kdo je odgovoren za napad?
A zdaj se postavlja vprašanje, zakaj so sploh izbruhnili tako hudi izgredi? Vse glasnejše so govorice, da naj bi jih organizirala "nevidna roka". Znano je, da so navijači kluba Al Ahli igrali pomembno vlogo pri lanskem padcu režima predsednika Hosnija Mubaraka. Kot trdijo, naj bi se jim zdaj zaradi tega "nekdo" maščeval.

Navijačem Al Masrija naj bi varnostna služba namreč dovolila, da na stadion prinesejo orožje. Ti naj bi navijače nasprotnega kluba napadli s kamenjem, steklenicami, noži in celo mačetam. Tako člani kluba Al Ahli trdijo, da je za napad odgovorna policija, saj jih ni zaščitila.
"Mnogi so prepričani, da je policija tista, ki je spodbujala nasilje. Veliko je teorij zarote. Številni navijači so prepričani, da so bili tisti, ki so jih pretepali in hoteli ubiti, plačani, za tem pa naj bi stali policisti. Policisti in člani kluba Al Ahli imajo neporavnane račune. Vemo, da so se ravno navijači kluba Al Ahli bojevali v prvih vrstah revolucije in večkrat porazili policijo," je za TV Dnevnik poročala Karmen W. Švegl. V Egiptu poteka tridnevno žalovanje.
Egiptovski premier Kamal Al Ganzuri je že v torek napovedal, da bo odpustil več pomembnih uradnikov. Med drugim so že razrešili predsednika egiptovske nogometne zveze, prav tako so suspendirali vodjo varnostne in preiskovalne službe v Port Saidu.

Protesti v Egiptu