Maassnu se očita simpatiziranje s skrajno desnico. Foto: Reuters
Maassnu se očita simpatiziranje s skrajno desnico. Foto: Reuters
Hans-Georg Maassen, Angela Merkel
Kanclerka Angela Merkel je menila, da je treba Maassna razrešiti. Foto: Reuters

26. avgusta so po protestu privržencev skrajne desnice, ki so sledili uboju 35-letnega moškega, za katerega sta osumljena Iračan in Sirec (tretjega osumljenca še iščejo), v mestu poročali o napadih na ljudi, ki naj ne bi bili videti kot Nemci.

Maassen je podvomil o tem, da so takšni napadi oziroma lovi na domnevne tujce res bili. Po poročanju BBC-ja je dejal, da Zvezna služba za zaščito ustave (BfV) "nima zanesljivih informacij, da so se takšni lovi zgodili". Dejal je še, da obstajajo dobri razlogi za to, da bi bil video, ki bi to dokazoval, ponarejen.

"Gospod Maassen bo postal državni sekretar na notranjem ministrstvu," so po kriznem srečanju na temo Maasenove razrešitve sporočili nemška kanclerka in vodja Krščansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel, vodja Krščansko-socialne unije (CSU), notranji minister Horst Seehofer in predsednica socialdemokratov (SPD) Andrea Nahles.

Nemški mediji so že v ponedeljek poročali, da si kanclerka prizadeva za razrešitev Maassena, kar naj bi prek telefona ob koncu tedna signalizirala tudi vodilnim predstavnikom njene koalicije. Angela Merkel naj bi menila, da ga je treba razrešiti zaradi njegovega vmešavanja v dnevno politiko.

Maassnu se je očitalo tudi simpatiziranje s skrajno desnico v državi.

Odstavitev ali napredovanje?
Razrešitev in imenovanje na položaj državnega sekretarja na notranjem ministrstvu naj bi bil kompromis. Medtem ko je Seehofer Maassenove izjave glede dogajanja v Chemnitzu podprl, je Andrea Nahles zahtevala njegovo odstavitev. Maassen je BfV vodil od leta 2012.

Kdo bo prevzel vodenje nemške notranje obveščevalne službe, vlada še ni sporočila. V zadnjih dneh se omenja aktualni državni sekretar na notranjem ministrstvu Hans-Georg Engelke, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Komentatorji v nemških medijih so odločitev vlade o Massenovi odstavitvi kritizirali kot izhod v sili, ki pravzaprav pomeni napredovanje za Maassena.

Vlada je še sporočila, da Maassen na ministrstvu ne bo zadolžen za nadzor nad BfV-jem.