Spodnji dom nemškega parlamenta je potrdil zakon o minimalni plači. Foto: EPA
Spodnji dom nemškega parlamenta je potrdil zakon o minimalni plači. Foto: EPA

V Sloveniji znaša minimalna plača 789,15 evra bruto mesečno.

Nemci potrdili minimalno plačo

Spodnji dom nemškega parlamenta je z veliko večino sprejel zakon o minimalni plači v znesku 8,50 evra bruto na uro.
ZA je glasovalo 535 poslancev, 5 jih je bilo proti, 61 se jih je vzdržalo. Minimalno plačo, ki je bila pogoj socialdemokratov za vstop v veliko koalicijo s kanclerko Angelo Merkel, bodo uvedli januarja prihodnje leto, za nekatere panoge pa bo veljalo prehodno obdobje do konca leta 2016. A tudi po tem obdobju bodo veljale nekatere izjeme, poroča Boštjan Anžin.

Po več kot 10-letni politični razpravi je koalicija z uvedbo minimalne plače postavila mejnik v delavski in socialni politiki Nemčije, je prepričana ministrica za delo, socialdemokratka Andrea Nahles. Sprejetje je veliko zmagoslavje za SPD, če le ne bi bilo sindikatov, ki kritizirajo številne izjeme in opozarjajo, da bo, ker je končna uvedba zamaknjena v leto 2017, brez minimalne plače na začetku ostalo kar okoli dva milijona in pol delavcev. Tudi sicer je Nemčija v Evropski uniji med zadnjimi, ki uvaja minimalno plačo, bo pa ta bistveno višja od povprečja. Socialdemokrati pravijo, se bosta tako predvsem končala najgrozljivejše izkoriščanje v podjetjih, ki temeljijo na nizkih plačah, in plačni damping. Danes je v državi okoli milijon in pol delavcev, ki zaslužijo manj kot 5 evrov, pod minimalno plačo jih je skoraj štiri milijone.

Minimalna plača bo enaka na vzhodu in zahodu, predvsem v revnejšem vzhodnem delu države pa se bojijo, da bo 8,5 evra za marsikaterega delodajalca preveč, zato se bojijo odpuščanj. Tudi v nekaterih drugih panogah z nižjimi plačami - denimo v kmetijstvu, kjer pogosto potrebujejo sezonske delavce - imajo podobne skrbi.

Stranka zelenih in levica sta posebej glasno kritizirali načrtovano izjemo za mlajše od 18 let in za ljudi, ki so bili dolgo brezposelni, in sicer prvih šest mesecev po začetku nove službe. Minimalna plača prav tako ne bo veljala za praktikante, ki do trimesečno delo opravljajo v okviru izobraževanja ali študija. Med zadnjimi bodo z letom 2017 minimalne plače dobili raznašalci časopisov. Takrat bo minimalni mesečni zaslužek 1.400 evrov bruto.

Ustreznost minimalne plače bo od leta 2016 preverjala posebna komisija, ki jo bodo sestavljali delodajalci in predstavniki delavcev. S prvim januarjem 2017 bi se lahko minimalna plača torej teoretično zvišala. Kot pravijo zagovorniki, bo morda zdaj kak izdelek tudi dražji, a bo vsaj izraz prave vrednosti dela. Zakon mora sicer dokončno potrditi še zgornji dom parlamenta.

Boštjan Anžin, Berlin, Radio Slovenija, Dogodki in odmevi

V Sloveniji znaša minimalna plača 789,15 evra bruto mesečno.

Nemci potrdili minimalno plačo