Martin Delius (desno) si je izbral slabo primerjavo za opis hitrega vzpona piratske stranke. Foto: EPA
Martin Delius (desno) si je izbral slabo primerjavo za opis hitrega vzpona piratske stranke. Foto: EPA
Bundestag
Pirati si prihodnje leto obetajo vstop v nemški zvezni parlament. Foto: Reuters

Vidni član nemških Piratov, nove stranke, ki je sodeč po anketah javnega mnenja tretja najbolj priljubljena in se ji prihodnje leto obeta vstop v parlament, je s primerjavo vzpona svoje stranke z vzponom nacistične stranke Adolfa Hitlerja pred letom 1933 za tednik Spiegel sprožil proteste v nemškem političnem prostoru.

Martin Delius, nekdanji oblikovalec programske opreme, se je pozneje opravičil in umaknil svojo kandidaturo za izvršni odbor piratske stranke, ne namerava pa odstopiti s svojega mesta v berlinskem mestnem svetu.

Tretja najbolj priljubljena stranka
Pirati, katerih platforma sloni na svobodi interneta in neposrednejšem sodelovanju državljanov v politiki, je lanskega septembra zasijala na političnem nebu in zasedla mesta v berlinskem mestnem svetu. Prihajajoči teden naj bi imela stranka svoj kongres. Stranka, ki je nastala kot stranska veja na švedskem osnovane piratske stranke, je privabila volivce, nezadovoljne z že uveljavljenimi strankami. Nedavne javnomnenjske ankete so pokazale, da je stranka na tretjem mestu po priljubljenosti prehitela zeleno stranko in uživa 13-odstotno podporo. Pred njo so le vladajoči konservativci kanclerke Angele Merkel in socialni demokrati, največja opozicijska stranka.

Nekdanji člani skrajne desnice
Meteorski politični vzpon Piratov, ki jih sestavljajo predvsem mladi moški, zainteresirani za računalništvo, bi lahko ogrozilo pomanjkanje izkušenj in taktnosti ter obtožbe na njihov račun, da so sovražni do žensk, saj teh med njihovimi člani skoraj ni. Poleg tega jim kritiki očitajo pomanjkanje politične vsebine. Še huje - v državi, kjer zaradi njene zgodovine v osrednji politiki ni prostora in tolerance za simpatiije z NSDAP-jem (Nacionalsocialistična nemška delavska stranka) ali antisemitizem, so Pirati utrpeli sramoto, ko se je izvedelo, da sta bila dva njena člana nekoč člana skrajno desničarske stranke NPD. Omenjena člana sta konec lanskega leta odstopila, predsednik Piratov Sebastian Nerz pa je priznal, da "je skoraj zagotovo še nekaj članov piratske stranke, ki so bili nekoč v NPD-ju".

Neki kandidat Piratov je nedavno v posnetku na YouTubu kritiziral Izrael, Bild pa je navajal blog nekega drugega člana Piratov, v katerem je namigoval, da je Nemčija leta 1939 Poljsko napadla v samoobrambi, ker je Varšava ukazala splošno mobilizacijo.

Nezaslišano in neokusno
Nerz je o Deliusovi primerjavi za Bild dejal, da "bi vsi morali razmisliti o tem, kaj je rekel, o zgodovinskih analogijah, ki jih je potegnil in kakšen učinek bi lahko imele". Visokonakladni Bild je v komentarju zapisal, da stranke, ki ne razumejo zgodovine, nimajo prostora v parlamentu.

Kandidat Piratov na majskih regionalnih volitvah v Schleswig-Holsteinu je Deliusu prek Twitterja sporočil: "S tem nisi nič olajšal mojega dela." Druge stranke, ki so s cmokom v grlu opazovale porast priljubljenosti Piratov (na svoj račun), so hitro izrabile Deliusove besede. Voditeljica Zelenih Claudia Roth je izjavo označila za "nezaslišano napako", ki je ne bi smeli opravičevati s pomanjkanjem izkušenj. Izkušeni politik socialnih demokratov Thomas Oppermann je dejal, da "neokusna" primerjava kaže, da morajo Pirati še pojasniti svoj pogled na militantno skrajno desničarstvo.