Nemčija se sooča z vse večjim številom prosilcev za azil. Foto: Reuters
Nemčija se sooča z vse večjim številom prosilcev za azil. Foto: Reuters

Organizacija za človekove pravice Pro Asyl je v odzivu na očitke, ki so prišli na dan v nedeljo, nemško zvezno policijo obtožila rasizma in zahtevala celovito preiskavo.

O vsaj dveh incidentih, ko naj bi policisti mučili migranta, ki sta bila v priporu, je v nedeljo prva ekskluzivno poročala javna radiotelevizija Norddeutscher Rundfunk NDR. Eden se je zgodil marca lani, žrtev pa je bil 19-letni Afganistanec, ki so ga aretirali, potem ko so ugotovili, da nima dovoljenja za bivanje v Nemčiji.

V drugem primeru je bil žrtev 19-letni Maročan s statusom migranta, ki pa se je v rokah policistov znašel, ker se je na vlaku vozil brez vozovnice. Policisti naj bi ga med drugim silili, da s tal je svinjino, ki jo islam prepoveduje.

Novinarji NDR-ja so objavili tekste, ki naj bi jih po mobilni aplikaciji WhatsApp eden izmed policistov pošiljal sodelavcem, ter fotografijo vklenjenega Maročana "v nenaravnem položaju". V enem izmed tekstov piše: "Bilo je super. Cvilil je kot prašič. To je bilo darilo od Alaha."

Hkrati so novinarji izpostavili, da dokazi kažejo, da je bilo v mučenje migrantov vpletenih več policistov, saj je na fotografiji videti čevlje vsaj dveh. Neimenovani predstavnik zvezne policije v Hannovru je za NDR poleg tega dejal, da primera, ki so ju tokrat razkrili, nista osamljena.

"Rasizem in prezir"
Nevladna organizacija Pro Asyl, ki se zavzema za pravice migrantov, je te očitke danes označila kot dokaz "grozljive ravni rasizma in prezira do človeških bitij" in zahtevala celovito preiskavo. "Razkriti je treba celo gnojišče," se je izrazil vodja organizacije Günter Burkhardt. Posebej ga skrbi to, da policisti ščitijo kolege, krive zlorab, kar je označil kot "škandal v škandalu".

Tožilstvo na Spodnjem Saškem zadevo sicer že preiskuje, potem ko je pritožbo v zvezi z zlorabami migrantov od zvezne policije prejelo pretekli teden, je za NDR povedal generalni tožilec Thomas Klinge. Burkhardt je danes opozoril, da preiskava proti posameznim policistom ni dovolj, saj je policija hierarhična organizacija in so nadrejeni verjetno dobro vedeli, kaj počnejo podrejeni.