Böhmermann si lahko oddahne. Foto: Reuters
Böhmermann si lahko oddahne. Foto: Reuters

Kot je sporočilo tožilstvo, je preiskava pokazala, da ni mogoče dokazati kaznivega dejanja. "Z vidika pretiravanja ... Ni dokazov, da bi šlo za resen napad na osebni ali družbeni ugled turškega predsednika," je ugotovilo tožilstvo.

Böhmermann je 31. marca v svoji oddaji na javni televiziji ZDF Erdogana v pesmi med drugim obtožil, da najraje zatira manjšine, še posebej Kurde, ter pri tem gleda otroško pornografijo in spolno občuje z živalmi.

Čeprav je mnogo Nemcev Böhmermannovo pesem označilo za neokusno, je primer sprožil žgočo razpravo o pravici do svobode govora in tudi o tem, ali ne bi bilo treba zakona, ki prepoveduje žaljenje tujih dostojanstvenikov, odpraviti.

Böhmermann je pojasnil, da je pesem odziv na po njegovem mnenju pretirano razburjenje turške politike zaradi neke druge satirične pesmi, objavljene marca na nemškem radiu NDR. V njej so Erdoganu očitali pretirano zapravljanje in zatiranje državljanskih svoboščin, a v veliko milejšem in manj žaljivem tonu od Böhmermannovega. Kot je dejal, so želeli na ZDF pokazati, kje so dejansko meje satire in svobode govora v Nemčiji.