Fotografi so ovekovečili prisrčen objem voditeljev. Foto: Reuters
Fotografi so ovekovečili prisrčen objem voditeljev. Foto: Reuters
Srečanje spada v okvir prizadevanj, da bi se junija vendarle zgodilo srečanje Kima in Trumpa. Foto: Reuters

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un in južnokorejski predsednik Mun Dže In sta se nenapovedano sešla na demilitariziranem območju ob meji med Južno in Severno Korejo, so sporočili iz Seula.

Voditelja sta v dveh urah pogovora izmenjala mnenji o možnostih za uspešno izvedbo vrha Severne Koreje in ZDA, so sporočili iz urada južnokorejskega predsednika.

Tiskovna predstavnica Bele hiše je medtem sporočila, da se bo ameriška ekipa ta konec tedna skladno s prvotnimi načrti odpravila v Singapur, kjer bo pripravila vse potrebno za morebitno srečanje med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom.

Politico je poročal, da je v ameriški ekipi 30 uradnikov Bele hiše in State Departmenta (ameriškega zunanjega ministrstva).

Kim in Mun sta se sešla dva dni po tistem, ko je ameriški predsednik Donald Trump odpovedal za 12. junij napovedano srečanje s severnokorejskim voditeljem. Pjongjang je v odzivu na Trumpovo odpoved dejal, da obžaluje njegovo odločitev, in dodal, da ostajajo odprti za pogovore. Trump je ta odziv v petek pozdravil in dejal, da pa bi mogoče junijsko srečanje vendarle lahko bilo.

Voditelja obeh Korej sta se v vasi Panmunjom na meji med državama srečala že pred mesecem dni, ko sta se dogovorila za popolno denuklearizacijo Korejskega polotoka.

Nepričakovano srečanje voditeljev obeh Korej
Nepričakovano srečanje voditeljev obeh Korej