V državo je že začela prihajati mednarodna pomoč. Foto: EPA
V državo je že začela prihajati mednarodna pomoč. Foto: EPA
Nepal
Nepalsko mesto Baktapur v ruševinah. Foto: Reuters
Nepal
Tla so se v soboto opoldne po krajevnem času stresla z magnitudo 7,9, najbolj v osrednjem Nepalu. Foto: EPA
Nepal
Tisoči so zaradi strahu na ulicah. Foto: EPA
Nepal
Ruševine iz ure v uro razkrivajo več žrtev tragedije. Foto: EPA
Ni še jasno, koliko žrtev so zahtevali plazovi med pohodniki na Mount Everest in drugih pogorjih Himalaje. Foto: EPA
V Katmanduju je nastalo šotorišče, kamor se ljudje zatekajo. Foto: EPA
Žrtev nepalskega potresa že več kot 2.400

Tla so se v soboto opoldne po krajevnem času stresla z magnitudo 7,9, najbolj v osrednjem Nepalu, na pol poti med glavnim mestom Katmandujem in Pokaro. Milijoni prebivalcev 28-milijonske države so noč preživeli na prostem. V Nepalu je še vedno izredno stanje, več kot 5.500 ljudi je hudo ranjenih, v Katmanduju je že začelo zmanjkovati zdravil, povojev, krvi za transfuzije.

Daleč največ žrtev je potres zahteval v Nepalu. Po poročanju BBC-ja je mrtvih okoli 2.500 ljudi.

V Indiji je medtem umrlo najmanj 53 ljudi, na Kitajskem na območju Tibeta pa 17. O eni smrtni žrtvi poročajo tudi iz Bangladeša.

V nedeljo je Nepal in Indijo stresel močan popotresni sunek z magnitudo 6,7 in povzročil tresenje zgradb v New Delhiju, v Himalaji pa prispeval k sprožitvi več plazov.

Zaradi izpada električne energije in telekomunikacijskih zvez v predelih v osrednjem delu države, ki ga je potres najbolj prizadel, so ponoči morali ustaviti večino reševalnih akcij. Samo v porušenem 200 let starem stolpu Dharhara, ki je bil na seznamu Unescove zgodovinske dediščine v starem delu Katmanduja, je umrlo najmanj 180 ljudi, poroča Radio Slovenija.

Bolniki kar na ulici
Po popotresnih sunkih, ki so dodatno zatresli že tako poškodovane bolnišnice in druge stavbe, so zdravniki na stotine bolnikov preselili na ulice Katmanduja, poroča Reuters.

Bolni in ranjeni ljudje ležijo na prašni ulici pred medicinsko fakulteto v glavnem mestu, zdravstveni delavci pa evakuirajo dodatne bolnike. V šotorih na ulici so se na stotine poškodovanim v potresu pridružili tudi bolniki v invalidskih vozičkih, ki so bili deležni zdravljenja pred potresom. Zdravniki se pritožujejo, da imajo premalo kapacitet za zdravljenje vseh ponesrečencev. Ortopedski kirurg Dipendra Pandej je dejal, da je od sobote izvedel že 36 kritičnih operacij, še poroča Reuters.

Premier poziva svet k pomoči
Nepalski premier Sušil Koirala je izdal mednarodni poziv k pomoči. "Naše tuje prijatelje sem prosil za pomoč in podporo. Hvaležen sem za vse do zdaj opravljeno delo. Soočili se bomo s temi težkimi časi za vsako ceno," je zatrdil nepalski premier. Ob tem je svoje državljane še pozval, naj storijo vse, da bi pomagali tistim, ki pomoč potrebujejo.

Mednarodni humanitarni napori za pomoč žrtvam se že krepijo. Številne države in humanitarne organizacije so ponudile pomoč za spopad s katastrofo. Na čelu humanitarnih naporov je Indija. Indijska letala so že dostavila 43 ton pomoči, tudi šotore in hrano, prišlo pa je tudi skoraj 200 reševalcev, poroča Al Džazira.

Tudi ZDA, Kitajska, Pakistan in članice EU-ja so med državami, ki so obljubile pomoč. Kitajska je poslala 62-člansko iskalno ekipo s šestimi psi, reševalce bodo poslale tudi ZDA. Norveška je napovedala okoli štiri milijone ameriških dolarjev v obliki pomoči. V torek bo v Nepal prispela še 76-članska švedska reševalna ekipa z 12 iskalnimi psi. Reševalno ekipo bo v Nepal poslal tudi Izrael, ki bo postavil tudi vojaško poljsko bolnišnico s 40 zdravniki, poroča izraelski dnevnik Haaretz.

Svoje ekipe na prizadeta območja pošiljajo tudi številne mednarodne humanitarne organizacije, kot so Rdeči križ, Oxfam in Zdravniki brez meja. Človekoljubne organizacije opozarjajo, da bi lahko sobotni potres prizadel do šest milijonov ljudi.

Sredstva se bodo zbirala tudi v Sloveniji
Pomoč se bo zbirala tudi v Sloveniji. Rdeči križ Slovenije bo sredstva začel zbirati z začetkom delovnega tedna, je povedala generalna sekretarka slovenskega Rdečega križa Renata Brunskole. Rdeči križ bo tako v torek odprl podoben račun za donacije, omogočili pa bodo tudi možnost za doniranje prek SMS-sporočil.

Pri tem je Renata Brunskole še pojasnila, da bo slovenski Rdeči križ za Nepal izključno zbiral finančna sredstva, saj je ta azijska država od Slovenije zelo oddaljena in je denar trenutno najhitrejša in koristnejša oblika pomoči. Vsa v Sloveniji zbrana sredstva bodo prek IFRC-ja posredovana nepalskemu Rdečemu križu.

Medtem so nepalske oblasti zaprle edino mednarodno letališče v državi, ker bi lahko številni popotresni sunki poškodovali pristajalno stezo in drugo letališko infrastrukturo.

POROČALI SMO


- Na pohodniških odpravah v Nepalu več slovenskih skupin

- Slovenca v Nepalu: "Popotresnih sunkov pa ne štejemo več"

- Unicef: Otroci Nepala potrebujejo pomoč

- Tragedija v Nepalu

V Nepalu okoli 60 slovenskih državljanov
Po do zdaj zbranih podatkih ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) je v Nepalu okoli 60 slovenskih državljanov. Za zdaj pristojnim ni uspelo vzpostaviti stika le z dvema, ki sta se odpravila na treking na precej odročno območje. Pristojno slovensko veleposlaništvo v New Delhiju si prizadeva vzpostaviti stik z njima, so sporočili z MZZ-ja.

"Tisti, ki so se oglasili, teh je velika večina, so brez izjeme povedali, da je z njimi vse v redu, da so sicer soočeni s posledicami, ki jih je potres povzročil, ampak niso niti poškodovani niti v neposredni nevarnosti," je dejal Andrej Šter z zunanjega ministrstva.

Na MZZ-ju so pojasnili, da nimajo nobenih informacij, da bi bil kdo izmed slovenskih državljanov v Nepalu zaradi potresa ali njegovih posledic prizadet ali v nevarnosti. Šter še dodaja, da so se nekateri slovenski državljani vključili v pomoč tamkajšnjemu prebivalstvu.

MZZ: Slovenski državljani naj zapustijo Nepal, ko bo to varno
Z ministrstva slovenskim državljanom svetujejo, da "ob prvi priložnosti, ko jih to ne bo dodatno ogrozilo, državo zapustijo". "Razmere so namreč zelo nepredvidljive in še nekaj časa ne bodo primerne za turistična potovanja." Na MZZ-ju so še pojasnili, da so indijske oblasti sporočile, da bodo ljudem, ki bodo pripotovali iz Nepala in bi želeli zaradi vrnitve domov potovati prek Indije, omogočile pridobitev vizuma ob prihodu na mejni prehod.

Še vedno pogrešajo več sto turistov in pohodnikov
Skoraj povsem nejasno je, koliko žrtev so zahtevali plazovi med pohodniki na Mount Everest in drugih pogorjih Himalaje. Do zdaj so okoli gore našteli 17 mrtvih, po navedbah predsednika nepalske alpinistične zveze, Anga Tseringa Šerpe, je ranjenih najmanj 61 ljudi. Nekaj alpinističnih taborov naj bi bilo skoraj popolnoma uničenih, v taborih 1 in 2 nad baznim naj bi bilo okoli 100 alpinistov.

Najvišji vrh sveta naj bi na trenutnem vrhuncu alpinistične sezone poskušalo doseči okoli 1.000 ljudi, od tega okoli 600 domačinov in 400 tujcev. Češko zunanje ministrstvo navaja, da je v državi 45 čeških državljanov, od tega jih 10 pogrešajo. Med žrtvami pa je tudi Američan Dan Fredinburg, vodja Googlovega laboratorija za inovacije GoogleX. Na pot pod Mount Everest je bila namenjena tudi skupina 17 slovenskih državljanov, ki so nepoškodovani.

Nepal vsako pomlad sicer obišče povprečno okoli 300.000 turistov, navaja agencija Reuters.

Kako lahko pomagam?

Otroci predstavljajo kar 40 odstotkov prebivalcev Nepala, ki so v kriznih razmerah tudi najranljivejši. Da bi preživeli, nujno potrebujejo pomoč. Unicef Slovenija zato zbira prepotrebna sredstva.
Posamezniki lahko prispevajo pomoč prek spletne strani ali z nakazilom na:
Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana;


Račun: SI56 0201 3025 9875 526;


Koda namena: CHAR;


Namen: Potres v Nepalu: pomagajte otrokom zdaj!;


BIC banke prejemnika: LJBASI2X; Sklic: SI00 41888

Ponoči so za vojaška letala, ki so začela dovažati pomoč, odprli letališče v Katmanduju. Štiri indijska transportna letala so pripeljala najnujnejšo pomoč in odpeljala več sto indijskih turistov.

Indijski mediji poročajo o ocenah strokovnjakov, da bi število žrtev lahko doseglo deset tisoč. V do zdaj najhujšem potresu na tem območju v Kašmirju pred 10 leti je umrlo 80 tisoč ljudi.

Žrtev nepalskega potresa že več kot 2.400