Nepalka z osebno izkaznico v roki čaka, da bo oddala glas. Foto: Reuters
Nepalka z osebno izkaznico v roki čaka, da bo oddala glas. Foto: Reuters
Jimmy Carter
Volitve nadzira organizacija Jimmyja Carterja. Foto: Reuters

Nasilje je zaznamovalo tudi volilni dan, saj je nekaj ur po odprtju volišč v prestolnici Katmandu odjeknila bombna eksplozija, v kateri so bili ranjeni trije ljudje, med njimi en otrok. Bomba je eksplodirala, ko jo je na cesti pobral osemletni deček, misleč, da gre za igračo. Ob eksploziji je deček dobil poškodbe roke in obraza, druga dva človeka pa sta bili lažje ranjena.

Nepalski premier Khilraj Regmi je v nedeljo v televizijskem nagovoru volivce pozval, naj se volitev udeležijo v čim večjem številu in naj glasujejo brez strahu, saj je vlada po njegovih besedah zavezana vsem državljanom zagotoviti varnost.

Nepal je vse od konca vojne, ki so jo sprožili maoistični uporniki - ti so nato vstopili v politično življenje - v primežu notranjepolitičnih bojev. To stanje preprečuje sklenitev mirovnega procesa in pripravo nove ustave, kar je maja lani vodilo v razpad prve ustavodajne skupščine.

Pred volitvami so se v državi okrepili protesti njihovih nasprotnikov, na čelu katerih so privrženci skrajnega krila maoistične stranke. Skupaj volitve bojkotira 33 strank, ki trdijo, da te ne morejo potekati pod začasno vlado premierja Regmija, ki je tudi predsednik vrhovnega sodišča.

V državi so se v zadnjih tednih vrstili nasilni incidenti. Politike so napadali s kamenjem, pa tudi s strelnim orožjem, nasilje je zahtevalo tudi smrtno žrtev. Policija je aretirala več kot 270 ljudi.

Na volitvah se za sedeže v 601-članski skupščini poteguje več kot 100 strank. Pred volitvami je generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun nepalsko vlado in stranke pozval, naj zagotovijo, da bodo volitve potekale mirno. Volitve spremlja 50-članska delegacija pod vodstvom nekdanjega ameriškega predsednika Jimmyja Carterja.