Slavje nad mostom Tower Bridge. Foto: EPA
Slavje nad mostom Tower Bridge. Foto: EPA
Na ulicah Londona se je zbralo okoli pol milijona ljudi. Foto: EPA
Kraljica Elizabeta II. je 60-letnico svojega vladanja proslavila z veličastnim tridnevnim slavjem. Foto: EPA

Dobrodelna organizacija Tomorrow's People, ki jo je vlada najela, da bi nezaposlene uvedla v delo, pravi, da so se prostovoljci javili za pomoč pri obvladovanju množic, ker so upali, da bi dobili (plačane) pogodbe za poletne olimpijske igre v Londonu.

Po poročanju časopisa Guardian se je kar nekaj delavcev potožilo, da so jih v ranih nedeljskih urah poslali z avtobusom v London, nato pa so morali pred začetkom dela kampirati. Mnogi so prišli celo iz Bristola, kjer so jih pobrali v soboto ob 23.00 in jih odložili v Londonu ob 3. zjutraj.

Pri Tomorrow's People so se zdaj opravičili za "veliko napako", potem ko delavcev ni nihče pričakal. Takih posameznikov, ki so morali nazadnje prenočevati kar pod Londonskim mostom, naj bi bilo okoli 80. 30 jih ni bilo plačanih, 50 pripravnikom pa so plačali 2,80 funta (3,4 evre) na uro.

"Mokro in mrzlo"
Delavci trdijo, da so se bili prisiljeni preoblačiti v javnosti, da 24 ur niso imeli dostopa do stranišč in da so jim po 14-urnem delavniku rekli, naj postavijo svoje šotore ob Temzi kar v dežju. Razmere pod mostom so bile obupne - bilo je mokro in mrzlo, postaviti šotor pa je bilo zaradi betonskih tal skoraj nemogoče.

"London naj bi bil prijetna izkušnja, a so nas pustili v dežju. En drek jih je brigalo za nas," je za Guardian povedala ena izmed razočaranih delavk. "Z nikomer ne bi smeli ravnati tako ob tem, da dela zastonj. Da te prisilijo, da spiš pod mostom in da čakaš na hrano." Drugi delavec pa: "To je bila najhujša izkušnja, kar sem jo kdaj imel. Imel sem že mnogo služb in veliko slabih služb, a ta je bila najslabša."

Oba pravita, da so jima sprva rekli, da bosta plačana. A ko sta prišla v soboto zvečer na avtobus, so jima sporočili, da njuno delo ne bo plačano in da če ga ne sprejmeta, ne bosta prišla v poštev za dobro plačano delo na olimpijskih igrah.

O težkem delu
Molly Price
, direktorica varnostne službe Close Protection UK, pa je v izjavi dejala, da jemljejo blagor svojega osebja in pripravnikov zelo resno.
"Narava festivalskega dela in podobnih dogodkov je taka, da pogosto potujemo ponoči na avtobusih z zgodnjimi jutranjimi pripravami na dogodek - to je pač narava našega posla. To je težko delo in ni za rahločutne ljudi," je povedala.

Slovesnosti ob kraljičinem jubileju so trajale tri dni, udeležilo pa se jih je več 100.000 ljudi.