Foto:
Foto:
Severna Koreja
Severna Koreja ima četrto najštevilčnejšo vojsko na svetu. Foto: EPA

Najbolj izolirana država na svetu je v začetku tedna izvedla svoj drugi jedrski poskus in nato preizkusila še rakete kratkega dosega. Varnostni svet ZN-a je soglasno sprejel resolucijo, v kateri je obsodil severnokorejski jedrski program, a Pjongjang se je odzval še z eno izstrelitvijo rakete kratkega dosega.

ZDA so mednarodno skupnost pozvale k hitremu in enotnemu odzivu, s čimer bi Severni Koreji pokazali, da jo čakajo posledice za njena dejanja. Ob tem so z ameriškega zunanjega ministrstva komunističnemu režimu v Pjongjangu vseeno sporočili, da so zanj še vedno odprta vrata za vrnitev k pogovorom o severnokorejskem jedrskem programu.

Toda Pjongjang ne kaže nobenih znakov popuščanja. Potem ko se je Seul pridružil ameriški pobudi za nadzor ladij, ki jih sumijo tihotapljenja tehnologije za orožje za množično uničevanje, je Severna Koreja zagrozila z napadom na južno sosedo.

"Premirje ne velja več"
Tiskovni predstavnik severnokorejske vojske je sporočil, da jih ne veže več dogovor o premirju, ki so ga podpisali ob koncu korejske vojne leta 1953, saj ga je po njegovih besedah Južna Koreja prekršila z vstopom v ameriško pobudo.

"Vsako sovražno dejanje proti našim miroljubnim ladjam bomo imeli za neoprostljivo kršitev naše suverenosti in takoj bomo odgovorili s silovitim vojaški napadom," pravijo v severnokorejski vojski.

Medtem južnokorejski mediji poročajo, da so severni sosedi znova zagnali jedrski reaktor v Jongbjonu za pridobivanje plutonija, ki bi ga lahko uporabili za jedrsko orožje.

Kot vedno doslej se tudi tokrat pojavljajo ugibanja namerah Severne Koreje z jedrskimi in raketinimi poskusi. Večina poznavalcev si je enotnih v stališču, da hoče komunistični samodržec Kim Džong Il s tem odvrniti pozornost severnokorejske javnosti od perečih gospodarskih težav v obubožani državi in utrditi oblast za svojega naslednika, o katerem se veliko govori, potem ko je Kima lani avgusta prizadela možganska kap.

G. V.