Priče so na prizorišču nesreče videle dele trupel in letala. Foto: Reuters
Priče so na prizorišču nesreče videle dele trupel in letala. Foto: Reuters
Nesreča na letalskem mitingu

Po padcu letala P-51 mustang iz druge svetovne vojne med gledalce je na kraju nesreče poleg 74-letnega pilota Jimmyja Leewarda umrlo šest ljudi, dva sta zaradi poškodb umrla pozneje v bolnišnici. Ranjenih je več kot 50 ljudi, šest jih je v kritičnem stanju.

Organizatorji tekmovanja menijo, da je nesrečo zakrivila okvara letala, a pričakujejo uradne ugotovitve preiskave Nacionalnega odbora za varnost prevoza.

"Jasno je, da bo treba odgovoriti na veliko vprašanj," je za ameriške medije dejal Mark Rosenker, nekdanji predsedujoči odboru. Dodal je, da bodo med drugim pregledali tudi videoposnetke ter komuniciranje med pilotom in nadzornim stolpom.

Preiskovalci so sporočili, da se bodo osredotočili na zadnji del letala, saj so posnetki pokazali, da naj bi z njega odpadel del. Dele zadnjega dela letala, ki so naredili več kot pol metra globoko luknjo v tleh, so že našli na prizorišču nesreče.

"Kot bi eksplodirala bomba"
Priče poročajo, da so bili, potem ko je letalo treščilo v prve vrste tribun, na katerih je sedelo od 300 do 400 ljudi, po letališču raztreseni deli letala in trupel. "Podobno je pokolu, kot bi eksplodirala bomba. Ljudje ležijo po celotni vzletni stezi," je za enega izmed tamkajšnjih časopisov povedala neka priča.

Guverner Nevade Brian Sandoval si je ogledal prizorišče nesreče in pohvalil prizadevanja reševalcev.

Nesreča je sprožila nove pomisleke o letalskih dirkah, še posebej v Renu, kjer letala včasih letijo tudi le 15 metrov nad tlemi, občinstvo pa je zelo blizu. V dirki, ki jo prirejajo od leta 1964, je umrlo 28 ljudi.

V Zahodni Virginiji umrl pilot
V soboto pa se je zgodila še ena nesreča starodobnega vojaškega letala. Na letalskem mitingu v Martinsburgu v zvezni državi Zahodna Virginija je umrl pilot.

Nesreča na letalskem mitingu