Letalo je treščilo na drevesa, zato žrtev med tistimi na tleh ni bilo. Foto: EPA
Letalo je treščilo na drevesa, zato žrtev med tistimi na tleh ni bilo. Foto: EPA
Po nesreči je izbruhnil požar, ki pa so ga gasilci pogasili. Foto: EPA
Letalska nesreča v Iranu

Po prvih podatkih naj bi letalo antonov an-140 iranske družbe Sepahan Airlines strmoglavilo zaradi okvare motorja. Zapletlo naj bi se kmalu po vzletu, saj priče poročajo, da je pilot izgubil oblast nad letalom na koncu vzletne steze. Po vzletu je letalo letelo le nekaj sekund, nato pa je treščilo ob tla.

Med smrtnimi žrtvami je bilo po navedbah iranske tiskovne agencije IRNA 40 potnikov, med njimi sedem otrok, in osem članov posadke. Iranski mediji poročajo, da so nesrečo preživeli trije potniki, ki so jih poškodovane prepeljali v bolnišnico.

Letalo je bilo na poti s teheranskega letališča Mehrabad v mesto Tabas na jugovzhodu Irana. Kmalu po vzletu je ob 9.18 po krajevnem času (6.48 po srednjeevropskem času) padlo na stanovanjsko sosesko Azadi okoli pet kilometrov zahodno od letališča.
Letališče za notranje polete
Po navedbah iranske organizacije za civilno letalstvo je letalo padlo na drevesa, zato nesreča ni zahtevala žrtev med prebivalci soseske.

Letališče Mehrabad, ki leži blizu središča iranske prestolnice, je namenjeno predvsem iranskim notranjim poletom in velja za najprometnejše letališče v državi. Mednarodno letališče Imam Homeini, namenjeno mednarodnim poletom, pa leži zahodno od Teherana.
Davek mednarodnih sankcij
Iranski letalski sektor je utrpel že kar nekaj izgub in nesreč, za kar iranski politiki krivijo mednarodne sankcije. Te namreč iranskim letalskim prevoznikom onemogočajo nakup novih letal. Že vrsto let iranska letala ohranjajo v obratovanju s pomočjo delov, uvoženih s črnih trgov, uporabljenih od odsluženih letal ali pa izdelanih lokalno, navajajo viri iz letalske industrije.

Letala štirih največjih iranskih prevoznikov - Iran Air, Iran Aseman Airlines, Mahan Air in Iran Air Tours - so v povprečju stara več kot 22 let, namenjena pa so 76 milijonom ljudi. Ameriški družbi Boeing in General Electric sta sicer sporočili, da si prek sporazuma o omehčanju sankcij prizadevata, da bi Iranu v kratkem začeli dobavljati dele.

Letalska nesreča v Iranu