Posledice izraelsko-palestinskega obstreljevanja v Gazi julija lani. Foto: Reuters
Posledice izraelsko-palestinskega obstreljevanja v Gazi julija lani. Foto: Reuters
ICC
Mednarodno kazensko sodišče ima sedež v Haagu. Foto: EPA

Tožilci ICC-ja v Haagu so v petek začeli predhodno preiskavo, ki je prvi formalni korak, ki lahko privede do obtožb proti posameznikom na izraelski ali palestinski strani. Tožilci so dejali, da bodo "popolnoma neodvisno in celovito" preučili dejanja, ki so se dogajala po 13. juniju lani, ko je Izrael sprožil vojaške operacije na palestinskih ozemljih. Predhodna preiskava bi sicer lahko trajala več let, med njo pa bodo tožilci ocenjevali moč dokazov domnevnih zločinov in odločili, ali je sodišče sploh pristojno za njihovo obravnavo.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas se s tem korakom strinja. Njihov predstavnik Favzi Barhum je dejal: "Pripravljeni smo sodišču predati na tisoče poročil in dokumentov, ki dokazujejo, da je sionistični sovražnik proti Gazi in našim ljudem zagrešil grozljive zločine."

Po drugi strani pa je izraelski premier Benjamin Netanjahu odločitev ICC-ja označil kot "absurdno" in poudaril, da ICC po lastnih pravilih nima pristojnosti v Palestini, ker ta ni država. "Ta odločitev je res neumna - demokratični Izrael, ki je svetovni voditelj v boju proti terorizmu, bodo v Haagu spravili na zatožno klop, teroristični vojni zločinci Hamasa pa so tisti, ki bodo vlagali tožbe. Ne bi bil presenečen, če bi jim sledili tudi Islamska država, Al Kaida in Hezbolah." Izrael sicer ni član ICC-ja, zato tamkajšnji politični vrh trdi, da mu ni treba sodelovati s sodiščem.

Proti odločitvi sodišča je tudi Washington, tradicionalni izraelski zaveznik. V State Departmentu so tako izjavili, da je "tragična ironija v tem, da bo Izrael, ki je prestal na tisoče terorističnih raket, izstreljenih na svoje civiliste in svoje soseske, zdaj pod drobnogledom ICC-ja".

1. januarja je palestinska vlada formalno priznala jurisdikcijo ICC-ja in zaprosila njegove tožilce za preiskavo zločinov med vojno v Gazi preteklo poletje. Gre za postopek, ki je ločen od pristopa k ICC-ju, sodišču pa omogoča preiskavo zločinov, ki naj bi se zgodili poleti leta 2014.

ICC lahko posameznike preganja za zločine, zagrešene po 1. juliju 2002, ko je začel veljati Rimski statut. Tisti, ki so se ICC-ju pridružili po tem datumu, lahko ločeno sprejmejo jurisdikcijo sodišča za obdobje, preden je Rimski statut začel veljati zanje. Rimski statut je doslej ratificiralo 122 držav.