Netanjahu je napovedal, da bo Izrael storil vse za svojo obrambo. Foto: EPA
Netanjahu je napovedal, da bo Izrael storil vse za svojo obrambo. Foto: EPA
Benjamin Netanjahu in Francois Hollande
Hollande je proti omilitvi sankcij, dokler Iran ne dokaže ustavitve jedrskega programa. Foto: EPA
Dimona
V puščavi Negev ima Izrael svoj prvi in edini jedrski reaktor Dimona. Foto: EPA

Pogajanja med svetovnimi velesilami in Iranom o spornem iranskem jedrskem programu so po dolgih letih zastoja na mrtvi točki dosegla znaten napredek. Čeprav je prejšnji teden na pogajanjih v Ženevi že kazalo na dogovor med šesterico velesil (pet članic Varnostnega sveta in Nemčija) in Teheranom, pa je bil optimizem vseeno prenagljen, a vseeno ni zamrl in vse je zdaj usmerjeno v naslednji krog pogajanj.

Nov krog pogajanj bo potekal od 20. do 23. novembra in na mizi je predlog o omilitvi sankcij proti Iranu v zameno za zamrznitev delov spornega jedrskega programa, za katerega nekatere zahodne države in Izrael menijo, da je krinka za razvoj jedrskega orožja, kar pa v Teheranu odločno zavračajo.

Izrael v iranskem jedrskem programu vidi največjo grožnjo svojemu obstoju in je že večkrat jasno povedal, da ne bo okleval pri uporabi vseh sredstev, tudi vojaškega napada, s katerimi bi preprečili, da se islamska republika dokoplje do jedrske bombe.

Netanjahu je že po septembrskem telefonskem pogovoru med ameriškim predsednikom Barackom Obamo in zmernim reformističnim iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem opozarjal pred morebitnim popuščanjem Iranu, dokler ta jasno ne dokaže popolne zaustavitve svojega jedrskega programa.

Ob pogajanjih v Ženevi prejšnji teden je Netanjahu sporočil, da popolnoma zavrača dogovor in mednarodno skupnost opozoril, da bi Iran s tem dosegel "kupčijo stoletja", saj bi dosegel omilitev sankcij, "plačal pa ne bi ničesar, ker v ničemer ne zmanjšuje svojih zmožnosti bogatenja urana".

Francija stoji ob strani Izraelu
V nedeljo je izraelski premier začel kampanjo prepričevanja svetovnih voditeljev o zaostritvi pogojev za dogovor z Iranom pred novim krogom pogajanj.

Po srečanju s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom se bo nato ta teden odpravil v Moskvo na pogovore z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ob vrnitvi v Izrael pa bo spet sprejel ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja, s katerim sta se v tednu pred prejšnjim krogom pogajanj srečala kar trikrat.

"Upam, da nam bo naše prijatelje ta teden in v prihodnjih dneh uspelo prepričati o veliko boljšem dogovoru," je dejal Netanjahu ob začetku rednega tedenskega zasedanja izraelske vlade. Po njegovih besedah morajo sankcije ne samo ostati veljavne, ampak jih je treba še zaostriti, dokler Iran ne zaustavi programa bogatenja urana. Kar koli manj bi Iranu še vedno omogočalo razvoj jedrske bombe, je prepričan.

Hollande je ob obisku v Izraelu dejal, da Francija ne bo dopuščala širjenja jedrskega orožja. "Dokler ne bomo prepričani, da se je Iran odrekel jedrskemu orožju, bomo vztrajali pri vseh svojih zahtevah in sankcijah," je zagotovil francoski predsednik. Za Francijo namreč širjenje jedrskega orožja predstavlja "grožnjo in nevarnost", Iran pa je še posebej grožnja tako za Izrael kot tudi za regijo in ves svet.

Svoj prvi uradni obisk v Izraelu je Hollande označil za "sporočilo neomajne podpore" Francije Izraelu. Po neuradnih informacijah naj bi prav Francija prejšnji teden s svojo nepopustljivostjo preprečila dogovor o omilitvi sankcij proti Iranu.

Izrael je na Bližnjem vzhodu edina jedrska sila in posedoval naj bi do 200 jedrskih konic. Pri razvoju jedrskega orožja naj bi mu s svojo tehnologijo konec 50. let prejšnjega stoletja pomagala prav Francija. Izrael sicer do zdaj ni ne zanikal in ne potrdil obstoj jedrskega orožja na svojem ozemlju.