Izraelci imajo najmočnejšo vojsko na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA
Izraelci imajo najmočnejšo vojsko na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA
Izraelske vojakinje
Vojaščino morajo v Izraelu obvezno služiti tudi dekleta. Foto: EPA
Benjamin Netanjahu
Netanjahu ni popustil pod pritiskom verskih strank. Foto: EPA

Služenje vojaščine je občutljivo vprašanje za Izraelce, ki pri 18 letih oblečejo vojaško uniformo za dve leti ali tri leta, tako fantje kot tudi dekleta. V skladu s t. i. zakonom tal je skrajno pravovernim Judom dovoljeno, da se izognejo služenju vojaščine v zameno za poglobljen študij judovskega prava.

"Vsi smo državljani iste države in moramo deliti breme njenih storitev," je dejal Netanjahu ob začetku redne tedenske seje vlade in ob tem posvaril, da bo treba širjenje nabornikov izvesti "postopno in na način, ki ne bo povzročil razpok v narodni enotnosti". Premier je zagotovil, da bo zakon "veljal za vse".

Spor okoli tega vprašanja je maja izraelsko vlado pripeljal skoraj do razpisa predčasnih volitev, saj so zakonu nasprotovale skrajno pravoverne stranke, ki so tradicionalni partner v izraelskih vladnih koalicijah. Pred sejo vlade je odločitev Netanjahuja podprla njegova stranka Likud.

"Po 64 letih, v katerih se nismo spopadli s tem vprašanjem, smo pred zgodovinsko potezo," je poudaril Netanjahu. Veljavnost trenutnega zakona se izteče avgusta, nov zakon pa bo pripravila posebna skupina.

Od nekaj sto do nekaj deset tisoč izjem
Skrajno pravoverne Jude je obveznega služenja vojaščine oprostil prvi izraelski premier David Ben Gurion in takrat je bilo takih izjem okoli 400. Verski voditelji so izjeme branili, da študij Stare zaveze krepi judovsko tradicijo in judovsko državo.

Danes je to število naraslo na kar 60.000 posameznikov, ki se večinoma preživljajo z državno štipendijo.

To vprašanje močno odmeva v izraelski družbi in v soboto je na ulicah Tel Aviva več tisoč ljudi od vlade zahtevalo, da služenje opravijo vsi državljani. Protest so organizirali vojaški veterani, ki jim je bilo dovolj tega, da se večino Izraelcev izkorišča za vojaščino, medtem ko udeležencem verskih študij ni treba obleči vojaške uniforme.