Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.1 od 24 glasov Ocenite to novico!
Benjamin Netanjahu in Barack Obama
Netanjahu in Obama sta si med tokratnim srečanjem izmenjala celo nekaj nasmehov. Foto: EPA
Hasan Rohani
Iranskega predsednika Rohanija so doma pričakali mešani odzivi na pogovor z Obamo. Zmerneži so to pozdravili, medtem ko so bili pripadniki trde linije ogorčeni. Foto: EPA

Dodaj v

Netanjahu ne zaupa Iranu in pritiska na Obamo za nove sankcije

Izrael ne deli navdušenja nad diplomatskim prebojem med ZDA in Iranom
30. september 2013 ob 20:39,
zadnji poseg: 30. september 2013 ob 21:18
Washington - MMC RTV SLO, Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v Beli hiši pozval Baracka Obamo, da ohrani sankcije proti Iranu in jih celo zaostri, če bo Teheran nadaljeval jedrski program.

Da bi malce omilili izraelsko zaskrbljenost zaradi nedavnega diplomatskega preboja med Iranom in ZDA, je Obama zatrdil, da mora Teheran iskrenost dokazati z dejanji in ne samo z besedami. Ameriški predsednik zato ne izključuje nobene možnosti, tudi ne morebitnega vojaškega posredovanja.

Netanjahu je bil gost v Beli hiši tri dni po tem, ko se je Obama po telefonu pogovarjal z novim iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, kar je stik na najvišji ravni med državama po več kot treh desetletjih.

Telefonski klic bi lahko pomenil korak naprej v pogovorih o iranskem jedrskem programu, za katerega zahodne velesile menijo, da je le krinka za razvoj jedrskega orožja, medtem ko Teheran zavrača obtožbe in zatrjuje, da gre za miroljuben program.

Izrael ostaja skeptičen
A če je mednarodna skupnost zadovoljna, da se je končno zgodil premik v ameriško-iranskih odnosih, so nad tem malo manj navdušeni v Izraelu, ki v Iranu in njegovem jedrskem programu trenutno vidijo največjo grožnjo judovski državi.

Izrael namreč meni, da si Iran le kupuje čas in si prizadeva za omilitev sankcij, da bi še naprej razvijal jedrsko orožje.

V Izraelu smo trdno prepričani, da Iran tudi med pogajanji še naprej nadaljuje jedrski program, zato se zavzemamo za zaostritev sankcij, je dejal Netanjahu, ko je sedel ob Obami.

Ameriški predsednik od Irana pričakuje dokaze na najvišji ravni o omejevanju jedrskega programa, preden se začne pogovarjati o omilitvi sankcij. Pred dnevi je Obama dejal, da ima Iran pravico do miroljubnega jedrskega programa.

Netanjahu je sicer pozval k verodostojni vojaški grožnji, da se Iran prisili k zaustavitvi jedrskega programa. Obama mu je pojasnil, da ta možnost ostaja odprta, če bo diplomaciji spodletelo.

Netanjahu pohvaljen
Obama je izraelskega premierja še pohvalil za njegova prizadevanja v pogajanjih s Palestinci in izrazil pripravljenost ZDA na posredniško vlogo, a ob tem poudaril, da časa za dosego ciljev ni na pretek.

Tokratno srečanje med Obamo in Netanjahujem je delovalo bolj sproščeno kot pretekla srečanja, ko je bilo čutiti napetosti med voditeljema, predvsem zaradi zastoja pri mirovnih pogajanjih med Izraelci in Palestinci.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
mpitka
# 30.09.2013 ob 21:03
Zakaj pa se ne enkrat uvede embarga na izrael (z majhno začetnico ker zame ni država) da bi videli kako lepo je to kar drugim vsiljujejo. Nato jim lahko še vse ceste obzidamo z nekajmeterskimi zidovi. Mislim da se po vzhodu ne majnka ljudi ki bi z veseljem patrulirali tako kot oni po gazi.

Ko bo to uvedeno se lahko dalje menimo!
PONOS
# 30.09.2013 ob 21:14
Judje držijo celo gospodarstvo ZDA v svojih rokah.
Torej mora ameriški predsednik plesat tako kot to želi Natanjahu temu ni problem poklicat paar lobistov.Če bi se pa vse eno upiral bi mu skuhali kako politično kašo-afero ali bi končal tako kot Kennedy brata.Obama lahko igra l lutko...američani pa volijo in menijo da živijo v demokraciji....
janezKr
# 30.09.2013 ob 21:40
Satanjahu...
Anar Hija
# 30.09.2013 ob 22:29
Netanjahu je množični morilec, o tem ni dvoma. V normalnih razmerah bi ta človek bil že zdavnaj posajen na električni stol, naselbina, imenovana izrael pa bi prešla nazaj pod upraviteljstvo države Palestine. Vse tisto, kar se še ne bo zgodilo takoj jutri, se bo pa pojutrišnjem. Vse krvne delikte, ki jih ne bodo plačali današnji podporniki izraela, bodo plačali njihovi sinovi. Tako uči zgodovina.
Bobr
# 30.09.2013 ob 22:56
Torej država katera je brez vsakršnih sankcij pridobila jedrsko orožje (in ga morda še vedno saj jih tako ali tako nihče ne preverja) izvaja pritsik nad državo katera ima kup enih sancij ter nadzorov zaradi jedrskega programa da jih morajo še bolj sankcionirati?
kr_en_ta_drug
# 30.09.2013 ob 21:13
Jasno, da bodo ZDA podlegle pritiskom Savdske Arabije in Izraela. Naj umaknejo svoje enote z Bližnjega vzhoda, da Iran in Savdijci sami med sabo obračunajo, Izrael naj pa tudi gnoj pred lastnim pragom najprej pokida.
NoriPlanet
# 30.09.2013 ob 22:42
Umetna tvorba Hazaristan si želi še več krvi. Dokler jih ne dobijo po tintari, ne bo miru na teh prostorih.
gregorsu
# 30.09.2013 ob 21:45
ko bo izrael podpisal konvencijo o neširjenju jedrskega orožja, tako kot je iran in ko bo dal izrael svoje orožje pregledat inšpektorjem za jedrsko varnost in ga uničil, bo šele imel en mali netanjahu pravico, da odpre usta!

Izrael ima na črno, mimo vseh mednarodnih zakonov in konvencij, jedrsko orožje, pa to š danes zanika! so pa židje res bolj enkaopravni in se jim ni treba bati kake obsodbe s strani OZNja ali celo kakih sankcij.... Iranu bi pa kar sankcije dajali, čeprav je podpisnik konvencije o neširjenju jedrskega orožja, čeprav nima jedrskega orožja, čeprav trdi, da gre za miroljubno rabo jedrske energije...

vse skupaj me malo spominja na butalce, ki so kozlovo senco fajn pretepli, ker je pomislil, da bi pojedel sosedovo zelje... pa so šli židje še korak pred butalce, in so zelje sami ukradli, predno so kozlovo senco pretepli....
severna zvezda
# 30.09.2013 ob 22:16
Sicer pa, nič hudega, če ste vi pripravljeni verjeti. Pomembno je, da ne verjame tisti, od katerega je odvisna usoda Izraela.

..... jaz ne verjamem nobenemu več, v svoji šovinistično-mačistični retoriki so postali vsi ti hudabivniki s povešenimi ''ja*ci'' dobesedno največji eksekutorji tistega malo miru in ''blagostanja'', kar ga je še ostalo na tem planetu ...... nisem nek naivnež, ampak dejansko imam poln kufer teh vojnih hujskačev, pajacev lobijev vseh vrst, negativnežev ....skratka, naj se že enkrat odločijo: samo, naj se koljejo med seboj! ...... Normalne prebivalce planeta, ki ne tripajo nujno le na zvrhano malho keša, sadizem nad nemočnimi in ''terorizmom'' te in one vrste, ki ga svetovni lobiji /liderji (pogosto) sami generirajo, pa naj končno pustijo na miru ....
..... vem, vem, sem naiven .... ok, že grem, plačevat davke ..... to je še edino, kjer me upoštevajo :-(
NoriPlanet
# 01.10.2013 ob 00:43
Netanjahu ne zaupa Iranu

Ali pa obratno. Tam doli nihče nikomur ne zaupa.
NoriPlanet
# 30.09.2013 ob 23:14
Torej država katera je brez vsakršnih sankcij pridobila jedrsko orožje (in ga morda še vedno saj jih tako ali tako nihče ne preverja) izvaja pritsik nad državo katera ima kup enih sancij ter nadzorov zaradi jedrskega programa da jih morajo še bolj sankcionirati?

Da. Ta umetna tvorba, ki je nastala z nakupom zemljišča bi zdaj rada vzpostavljala svoj hegemonizem in vsiljevala svojo mitsko večvrednost. Oborožile so jo ZDA, kateri vladajo pravi stvarniki Izraela. Ustvarjen je zaradi doseganja ciljev ameriških korporacij in orožarsko-naftnih lobijev za plenjenje bližnjega vzhoda in vse tja do Rusije, ki naj bi tudi prišla na vrsto.
Izrael je dejansko ameriška vojaška baza, ki naj bi hkrati tudi poskrbela, da si Izrael poveča teritorij in število judovskih vernikov.
Pritiski Izraela na Iran so dejansko prikriti pritiski ZDA, z namenom provociranja.
Če je kdaj pravi čas, da se Iran oboroži z atomskim orožjem, je ta čas prav zdaj.
Cionisti in ameriški imperialisti očitno izgubljajo potrpljenje. Bilo bi dobro, da jih Iran umiri z dejstvom, da se bo branil z atomskim orožjem. Škoda ker jim Rusi ne prodajo nekaj atomskih projektilov srednjega dosega. Mogoče so jim pa že? Nič ni nemogoče.
Ori
# 30.09.2013 ob 21:08
Evil convention.
severna zvezda
# 30.09.2013 ob 21:55
Po mojem ima Obama vseeno eno dobro lastnost. Do sedaj Izraelcev ni jemal preveč resno.

.....po mojem samo ''glumi'' :(
danrr
# 30.09.2013 ob 20:46
Gotov je
Re
# 01.10.2013 ob 10:08
Izrael je seme zla na bližnjem vzhodu.
Lu Yehi
# 30.09.2013 ob 23:27
Komaj čakam dan, ko Binyamin Netanyahu prepusti vodenje države mlajšim bolj razumnim politikom npr. Naftali Bennett bi bil odlična oseba za Israel in dolgoročni mir v regiji.

Kar se tiče irana pohvalno za začetek tudi poziv israelu, da uniči svoj jederski program je korak v pravo smer in ga podpiram seveda v okvirju, da smo za svet brez jederskega orožja.

nekako po korakih
1. preprečit novim državim da pridobijo jb
2. prisilit vse države z jb, da se razorožijo

dokler so v pakistanu in verjetno tudi savdovi arabiji jb vsmerjene proti israelu bi takšna razorežitev sličila na samoumoor.
severna zvezda
# 30.09.2013 ob 21:57
Zakaj pa se ne enkrat uvede embarga na izrael (z majhno začetnico ker zame ni država) da bi videli kako lepo je to kar drugim vsiljujejo.

.... poziv za bojkot P& G izdelkov ter Jaffa pomaranč se že pred leti ni izkazal za učinkovitega .... :(
canis-lupus
# 30.09.2013 ob 21:24
AIPAC...pa to
xzardas
# 01.10.2013 ob 13:01
Včeraj na letališču Ljubljana smo imeli incident z Izraelskimi potniki, (nič kaj pretresljivega;) )
Odgovor šefice security službe: "I am realy sorry,but they are bunch of animals" in to v pričo teh istih izraelskih potnikov, da ne bo pomote nič nimam proti ljudem (Izraelcem), ampak kako
jih njihova vlada in izraelski lobij izkorišča je pa žalostno in to je samo en primer navedenega;) .
NoriPlanet
# 01.10.2013 ob 12:42
VKokielov
Nivo znanja na tistem forumu je manje kot 0. Vseeno vsi komentirajo.

In kdo si ti da določaš nivo znanja? Vsi pa lahko komentirajo zato, ker živimo v demokraciji in svobodi govora.
Vem, da ti to ni všeč, ker Judje se imate za nadnarod, kar dokazujete z odkritim aparthaidom do Palestincev in Arabcev na splošno.
No, ker pa živiš v Sloveniji, se boš moral potolažiti, da tukaj izraelski zakoni niso vredni enega centa. Lahko se jeziš kolikor hočeš, a tako pač je.
severna zvezda
# 30.09.2013 ob 21:55
Netanjahu ne zaupa Iranu in pritiska na Obamo za nove sankcije

..... mi, normalni na svetu, nimamo nikamor za pritiskati v smislu politične afirmacije ...... in tudi ne zaupamo: ne Netanjahuju ne Iranu ............. Lahko pustite vsaj polovico planeta pri miru? Hvala.
NoriPlanet
# 01.10.2013 ob 13:50
VKokielov
Za marsikoga so nazadnjaske jugoslovanske dezele tudi prepolne zivali. Bom jih jaz slusal?


Ni ti potrebno poslušati. Lahko se vrneš med ljudi oziroma tja od koder si prišel.
dharma
# 30.09.2013 ob 21:56
Nikec3

prekleto resno jih mora upoštevati...
VKokielov
# 01.10.2013 ob 15:56
Veste kaj, bom izrekel to zlatno bosansko besedo...SABUR...in vas ostavil da se sami s sabo zabavljate. Vam nikoli ne bo primanjkovalo koga in cesa sovraziti. Kar naprej. Ampak sem pripravljen staviti da bom v zivljenju pomagal Slovencem vec kot vi Palestincem, se manj Judom.

Ker je moja ljubezen iskrena.
VKokielov
# 01.10.2013 ob 15:52
I am at the end of my rope.

Taksni kot xzardas so 60 let nazaj veselo zgali peci in rinili judovske zivali vanj, zdaj pa ko so se KONEC KONCOV RESILI JUDOV, jim zelijo tudi na robu svetu mascevati?!

razlika med mano in vami je, da sem jaz kljub vsemu kar berem tu popolnoma iskren pri svojoj ljubezni do Slovenije. Vi pa nocete priznati popolnoma logicne stvari. Kot naprimer da v krajih kjer ne marajo Judov, sovrastvo do Izraela neizmeroma vecje kot drugje.

To me pa vodi v bes.
VKokielov
# 01.10.2013 ob 11:57
Zakaj pa se ne enkrat uvede embarga na izrael (z majhno začetnico ker zame ni država) da bi videli kako lepo je to kar drugim vsiljujejo. Nato jim lahko še vse ceste obzidamo z

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Arab_boy
cott

Nivo znanja na tistem forumu je manje kot 0. Vseeno vsi komentirajo.
Lu Yehi
# 30.09.2013 ob 23:36
upam, da se gospoda zgoraj zavedajo dejstev, :

Kakšen dobiček ima človek od vsega svojega truda,
s katerim se muči pod soncem?
Rodovi odhajajo, rodovi prihajajo,
svet pa vedno ostaja.
Sonce vzhaja, sonce zahaja,
hiti proti svojemu kraju, kjer vzhaja.
Veter piha proti jugu
in se obrača proti severu,
obrača se, obrača in piha,
veter se vedno znova obrača.
Vse reke tečejo v morje,
a morje se ne prenapolni,
v kraj, kamor reke teko,
tja teko vedno znova.
Vse reči
so utrujajoče,
človek jih ne more razložiti.

Oko se ne nasiti z gledanjem,
uho se ne napolni s poslušanjem.
Kar je bilo, bo spet,
kar se je zgodilo, se bo spet zgodilo,
nič ni novega pod soncem.

Še sem videl pod soncem: na kraju pravice je tam krivica, na kraju pravičnosti je tam krivica. Rekel sem v svojem srcu: Pravičnega in krivičnega bo sodil Bog, kajti čas za vsakršno veselje in nad vsakršnim dejanjem je tam. Rekel sem v svojem srcu: S človeškimi otroki je tako, da jih Bog preizkuša in jim pokaže, da so sami zase živina. Kajti usoda ljudi je usoda živali, isto usodo imajo: kakor te umrejo, tako umrejo oni, vsi imajo isti dih življenja,
človek nima prednosti pred živino, kajti vse je nečimrnost.
Vse gre v isti kraj: vse je nastalo iz prahu in vse se vrača v prah.
Nikec3
# 30.09.2013 ob 21:54
Po mojem ima Obama vseeno eno dobro lastnost. Do sedaj Izraelcev ni jemal preveč resno.
zamudnik
# 01.10.2013 ob 00:30
Netanjahu ne zaupa Iranu

Ima precej zelo upravičenih razlogov za to.
zamudnik
# 01.10.2013 ob 00:27
Zakaj pa se ne enkrat uvede embarga na izrael (z majhno začetnico ker zame ni država)

Ja kaj pa je, krompir? Ne bodite smešni.
felixon
# 30.09.2013 ob 21:23
mptika: ne zameri ampak ne veš kaj pišeš, še manj pa o kom. Izrael je edina normalna in resna država na Bližnjem vzhodu. To zakaj še niso z ZDA napadli Iran, pa se tudi jaz sprašujem,
Breathe
# 30.09.2013 ob 22:02
Kljub temu, da vsi veste, da v Iranu predsednik ne odloča o ničemer, ste pripravljeni verjeti, da so stvari zdaj, ko je Amavotever odšpilal svoje, povsem drugačne. In kar naenkrat je Iran luč miru na BV. Ne podpira več Hamasa, niti Hezbolaha, niti Asada...

Sicer pa, nič hudega, če ste vi pripravljeni verjeti. Pomembno je, da ne verjame tisti, od katerega je odvisna usoda Izraela.
espero
# 30.09.2013 ob 21:38
Izrael je znal vedno ščititi svoje interese , saj gre tu za njihovo lastno varnost. Bravo Netanjahu , tako se govori.!
Kazalo