Netanjahu in Obama sta si med tokratnim srečanjem izmenjala celo nekaj nasmehov. Foto: EPA
Netanjahu in Obama sta si med tokratnim srečanjem izmenjala celo nekaj nasmehov. Foto: EPA
Hasan Rohani
Iranskega predsednika Rohanija so doma pričakali mešani odzivi na pogovor z Obamo. Zmerneži so to pozdravili, medtem ko so bili pripadniki trde linije ogorčeni. Foto: EPA

Da bi malce omilili izraelsko zaskrbljenost zaradi nedavnega diplomatskega preboja med Iranom in ZDA, je Obama zatrdil, da mora Teheran iskrenost dokazati z dejanji in ne samo z besedami. Ameriški predsednik zato ne izključuje nobene možnosti, tudi ne morebitnega vojaškega posredovanja.

Netanjahu je bil gost v Beli hiši tri dni po tem, ko se je Obama po telefonu pogovarjal z novim iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, kar je stik na najvišji ravni med državama po več kot treh desetletjih.

Telefonski klic bi lahko pomenil korak naprej v pogovorih o iranskem jedrskem programu, za katerega zahodne velesile menijo, da je le krinka za razvoj jedrskega orožja, medtem ko Teheran zavrača obtožbe in zatrjuje, da gre za miroljuben program.

Izrael ostaja skeptičen
A če je mednarodna skupnost zadovoljna, da se je končno zgodil premik v ameriško-iranskih odnosih, so nad tem malo manj navdušeni v Izraelu, ki v Iranu in njegovem jedrskem programu trenutno vidijo največjo grožnjo judovski državi.

Izrael namreč meni, da si Iran le kupuje čas in si prizadeva za omilitev sankcij, da bi še naprej razvijal jedrsko orožje.

V Izraelu smo trdno prepričani, da Iran tudi med pogajanji še naprej nadaljuje jedrski program, zato se zavzemamo za zaostritev sankcij, je dejal Netanjahu, ko je sedel ob Obami.

Ameriški predsednik od Irana pričakuje dokaze na najvišji ravni o omejevanju jedrskega programa, preden se začne pogovarjati o omilitvi sankcij. Pred dnevi je Obama dejal, da ima Iran pravico do miroljubnega jedrskega programa.

Netanjahu je sicer pozval k verodostojni vojaški grožnji, da se Iran prisili k zaustavitvi jedrskega programa. Obama mu je pojasnil, da ta možnost ostaja odprta, če bo diplomaciji spodletelo.

Netanjahu pohvaljen
Obama je izraelskega premierja še pohvalil za njegova prizadevanja v pogajanjih s Palestinci in izrazil pripravljenost ZDA na posredniško vlogo, a ob tem poudaril, da časa za dosego ciljev ni na pretek.

Tokratno srečanje med Obamo in Netanjahujem je delovalo bolj sproščeno kot pretekla srečanja, ko je bilo čutiti napetosti med voditeljema, predvsem zaradi zastoja pri mirovnih pogajanjih med Izraelci in Palestinci.