Netanjahu noče pritiskati na ZDA. Foto: EPA
Netanjahu noče pritiskati na ZDA. Foto: EPA

Netanjahu je navodila izdal, potem ko je namestnik zunanjega ministra Ziv Elkin dejal, da bi lahko mednarodna skupnost z vojaško intervencijo "prevzela nadzor nad sirskim arzenalom kemičnega orožja". Premier si ne želi, da bi Elkinove besede izzvenele kot pritisk na ZDA, da sprožijo vojaško operacijo v Siriji.

Politični komentator na izraelskem vojaškem radiu je sicer dejal, da so v Izraelu zadnje dni zaskrbljeni zaradi neodločnosti ZDA glede krize v Siriji, kjer že dve leti divja državljanska vojna med režimom predsednika Bašarja Al Asada in uporniki, največjo skrb za mednarodno skupnost pa trenutno predstavlja domnevna uporaba kemičnega orožja, saj ima Sirija ene največjih zalog bojnih strupov na svetu.

Če ZDA ne bodo intervenirale, ko bo Asadov režim uporabil kemično orožje proti civilistom, bodo s tem pokazale šibkost, ki bi jih pozneje lahko drago stala glede Sirije in iranskega jedrskega vprašanja, je še dodal komentator na radiu.

Ameriški predsednik Barack Obama je že pred časom dejal, da bi uporaba kemičnega orožja v konfliktu v Siriji "popolnoma spremenila igro". Asada je ob tem opozoril, da obstaja meja, ki je ne sme prestopiti. Damask je sicer lani sporočil, da kemičnega orožja ne bo uporabil proti lastnemu ljudstvu, ampak samo v primeru morebitnega napada iz tujine.

Ta teden so se znova pojavile govorice, da naj bi sirski režim že uporabil kemično orožje v boju proti upornikom, in sicer živčni bojni strup sarin. Najprej je to zatrdil pripadnik izraelske vojaške obveščevalne službe, nato pa še ameriški obrambni minister Chuck Hagel, ki je dejal, da naj bi šlo za uporabo kemičnega orožja v manjšem obsegu.