Nad severno Dalmacijo in Istro se je v ponedeljek zjutraj razbesnelo neurje. Foto: Reuters
Nad severno Dalmacijo in Istro se je v ponedeljek zjutraj razbesnelo neurje. Foto: Reuters
Močno deževje poplavilo dele Zadra

Najbolj dramatično je na oddelkih kirurgije in ginekologije. Hrvaški minister za zdravstvo Milan Kujundžić je napovedal, da bodo nujne paciente po potrebi prepeljali v Gospić in Šibenik.

V Zadru je v nekaj urah padlo 190 milimetrov dežja na kvadratni meter, kar je več kot dvomesečno povprečje padavin v tem severnodalmatinskem mestu. Poplavljene so nekatere ceste, voda je vdrla tudi v stanovanjske in poslovne objekte. Težave so tako v mobilni telefoniji kot tudi v prometu, kjer zaradi električnih izpadov ne delajo semaforji.

Odpovedan popoldanski pouk
Na vseh osnovnih in srednjih šolah so odpovedali popoldanski pouk, v nekaterih mestnih soseskah nimajo elektrike. Popolnoma je poplavljeno tudi mestno pokopališče. Poplavljeno območje sta popoldne obiskala hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in premier Andrej Plenković.

Plenković obljubil pomoč v največji možni meri
Predsednik hrvaške vlade je po srečanju s člani kriznega štaba v Zadru izjavil, da bo hrvaška vlada pomagala v največji možni meri. Ocenil je, da bodo denar prispevale tudi zavarovalnice, ker je voda naredila škodo tudi na mnogih javnih objektih. Pričakuje, da bo Zadrska županija po oceni škode zaradi neurja razglasila stanje naravne nesreče. Napovedal je, da bo hrvaška vojska prišla na pomoč z velikimi črpalkami, da bi čim prej izčrpali vodo iz poplavljenih objektov. Na pomoč zadrskim gasilcem prihajajo tudi kolegi iz drugih županij. Plenković je tudi ponovil opozorilo lokalnih oblasti, da morajo prebivalci na zadrskem območju prekuhavati vodo za pitje, ker je vodovod onesnažen zaradi poplavljene čistilne naprave. Vremenska napoved za Zadar ni ugodna, saj naj bi se v naslednjih urah dež še okrepil.

V 24 urah več dežja kot ves september
Neurje je predtem povzročilo veliko preglavic prebivalcem v Pazinu, Poreču in Rovinju, kjer je v 24 urah padlo več dežja, kot je mesečno povprečje za september. Gasilci so morali posredovati več kot 75-krat, večinoma zaradi poplavljenih stanovanjskih in kletnih prostorov.

Pomoč gasilcev je bila nujna tudi v Pulju, Umagu, Buzetu in Labinu. Neurje v Istri je povzročilo kratkotrajne prekinitve v oskrbi z električno energijo.

Gasilci morali odstranjevati podrta drevesa
Poleg gasilcev in delavcev elektrodistribucije so imeli veliko dela tudi zaposleni v komunalnih in cestnih podjetjih, ki so odstranjevali podrta drevesa. Poplavljene so bile nekatere ceste v mestnih središčih Rovinja in Poreča, s krajevnih cest pa so morali odstranjevati kamne in blato.

Pri Pićnu je reka Raša v nedeljo podrla začasni most. Na eni od vodnih postaj na Raši se je gladina vode v noči na nedeljo dvignila z osem na 267 centimetrov.

Hrvaški hidrometeorološki zavod je razglasil rdeči alarm za območje Istre in Reke, kjer napovedujejo močne nalive in tudi nevihte.

Močno deževje poplavilo dele Zadra