Najnovejšo krizo v Ukrajini je sprožila odstavitev generalnega tožilca. Foto: EPA
Najnovejšo krizo v Ukrajini je sprožila odstavitev generalnega tožilca. Foto: EPA
Viktor Juščenko in Viktor Janukovič
Ukrajinski predsednik velja za prozahodno usmerjenega voditelja, medtem ko je premier bolj naklonjen Rusiji. Foto: EPA
V Ukrajini vse bolj napeto

Predsednik Viktor Juščenko in premier Viktor Janukovič se borita za prevlado na politični sceni, najnovejša kriza pa je nastopila v četrtek, ko je Juščenko odstavil generalnega tožilca Svjatoslava Piskuna. Sile notranjega ministrstva so se v nasprotju s predsednikovim odlokom postavile v bran tožilcu in zasedle njegovo poslopje. Juščenko je nato sporočil, da prevzema nadzor nad silami, Janukovič pa je njegov odlok obsodil in ga označil za nevarnega ter neustavnega. Janukoviču vdan notranji minister Vasilij Cuško je sporočil, da ima popoln nadzor nad svojimi silami.

Opozorila pred državljansko vojno
Juščenko je tožilca odstavil, ker naj bi kršil ustavo s tem, ko se ni odpovedal svojemu sedežu v parlamentu. Piskun nasprotno trdi, da je bil odstavljen, ker ni hotel spoštovati Juščenkovega ukaza, naj ukrepa proti trem ustavnim sodnikom, ki jih je predsednik razrešil že prej, a tega niso spoštovali. Piskunu v bran je stopil notranji minister, ki je tožilcu poslal tudi policijske enote. Cuško meni, da poteza Juščenka predstavlja poskus državnega udara, zato je predsednika in njegove privržence opozoril, da tvegajo državljansko vojno.

Policisti, ki so po naročilu Cuška obkolili državno tožilstvo, so se spopadli z maskirnimi enotami, ki naj bi bile vdane Juščenku. Šlo naj bi za pripadnike posebne protiteroristične enote Juščenkove tajne službe, a je ta vpletenost zanikala. Ob tem je obrambni minister Anatolij Hricenko varnostne sile javno posvaril, naj ne stopnjujejo konflikta, ki ga je po njegovem mnenju treba rešiti z mirnimi sredstvi.

Kriza v Ukrajini se je poglobila aprila, ko je Juščenko skušal razpustiti parlament, kar se pozneje ni zgodilo, so se pa dogovorili za predčasne volitve, katerih datum za zdaj še ni določen.

EU poziva k dialogu
Evropska unija je izrazila zaskrbljenost nad razmerami v Ukrajini in je oba voditelja pozvala, naj spor rešita z dialogom in naj se ne zatečeta k uporabi sile. Nemško predsedstvo EU-ju je v pozivu zapisalo, da morajo biti vsi napori usmerjeni v hitro in mirno dosego dogovora. Juščenko je sicer že pred pozivom Bruslja dejal, da ima sam le malo upanja, da bi novi pogovori z njegovim nasprotnikom prinesli rešitev za krizo v državi, vendar bodo kljub temu v naslednjih dneh nadaljevali pogajanja.

Zaskrbljenost nad razmerami pri sosedih je izrazila tudi Rusija, ki ima še vedno velik vpliv v Ukrajini. Moskva je obe sprti strani pozvala, naj spoštujeta zakone.

V Ukrajini vse bolj napeto