Dejanja NSA-ja po vsem svetu sprožajo ogorčenje. Kaj bo še prišlo na dan? Foto: EPA
Dejanja NSA-ja po vsem svetu sprožajo ogorčenje. Kaj bo še prišlo na dan? Foto: EPA

Avstrijska državna televizija ORF, ki se sklicuje na dokumente ameriških obveščevalcev, trdi, da nevtralnost Avstrije obveščevalcem NSA-ja očitno ni preprečila tesnega sodelovanja s tamkajšnjo vojsko. Šlo naj bi za "sodelovanje pri operacijah v računalniških omrežjih" in njihovo "izkoriščanje". Pri tem se sklicujejo na dokumente NSA-ja.

Na avstrijskem obrambnem ministrstvu navedb še niso komentirali.

Zanimive predvsem mednarodne organizacije
Rang Avstrije pri NSA-ju naj bi bil višji od ranga Francije in približno polovice držav članic Nata, a po drugi strani naj bi bili na t. i. listi B tudi Švedska, ki ni članica Nata, in Švica, ki je tako kot Avstrija nevtralna. Za ameriške obveščevalce naj bi bile sicer zanimive predvsem mednarodne organizacije s sedeži na Dunaju in v Ženevi.

Poleg tega NSA z avstrijsko vojsko, kot poroča ORF, sodeluje le ciljno, ko gre na primer za posredovanje v tujini in situacije, ko se Avstrijci znajdejo v stiski v tujini. Za Nemčijo mesto na listi B po drugi strani pomeni precej več - da tamkajšnja zvezna obveščevalna služba z opremo NSA-ja nadzoruje do 20 odstotkov podatkovnega prometa na nemških optičnih kablih.

Avstrijsko obrambno ministrstvo je za ORF zatrdilo, da zvezna vojska "nima dostopa do križišč optičnih kablov ali omrežnih strežnikov ponudnikov".

Prisluškovali tudi Avstrijcem?
Avstrijski tednik Profil pa je konec tedna ob sklicevanju na neimenovanega nekdanjega agenta ZDA poročal, da naj bi NSA v Avstriji množično nadzoroval in zbiral telefonske komunikacije. Pretekli teden je avstrijsko javnost razburil dokument, ki naj bi dokazoval, da je NSA prisluškoval tudi na Dunaju, prisluškovalna postaja pa je v prostorih ameriškega veleposlaništva.