Umrl je najmanj en človek, več sto pa jih je ranjenih, med njimi številni huje. Foto: Reuters
Umrl je najmanj en človek, več sto pa jih je ranjenih, med njimi številni huje. Foto: Reuters
false
Postaja je bila v trenutku polna letečih razbitin, dima in prahu, poročajo mediji. Foto: Reuters

Nesreča se je zgodila med jutranjo konico, ko je bilo na postaji veliko ljudi, na silovitost trčenja pa kažejo tudi posnetki gmotne škode, saj se je porušil tudi del strehe, je poročal CNN.

Nesreča se je sicer zgodila na enem pomembnejših vozlišč, od koder poteka promet čez reko Hudson nasproti Manhattna.

Za zdaj velja, da ni šlo za teroristični napad
Vlak, ki je po poročanju medijev dobesedno treščil v peron, je na pot krenil ob 7.23 zjutraj s postaje Spring Valley, na postajo v Hoboknu pa je prispel ob 8.45 po krajevnem času, ko se je zgodila nesreča. Za zdaj velja, da naj ne bi šlo za teroristični napad, nesrečo pa kljub temu preiskujejo tako Nacionalni odbor za varnost v transportu (NTSB) kot Zvezna uprava železnice in policija.

Tiskovna predstavnica podjetja New Jersey Transit Nancy Snyder je povedala, da vzrok nesreče še ni znan in kot možnosti omenila tako pokvarjene zavore kot napako vlakovodje. Ta je nesrečo preživel in so ga nezavestnega prepeljali v bolnišnico, a je že pri zavesti in sodeluje s preiskovalci, pa je povedal guverner New Jersyja Chris Christie. Guverner je še posvaril pred prehitrim sklepanjem o vzrokih za dogodek.

Zvezni preiskovalci se v preiskavi med drugim osredotočajo na sistem, ki bi moral samodejno poskrbeti za upočasnitev vlaka pri približevanju postaji. Železniška postaja ostaja zaprta, strokovnjaki pa preiskujejo integriteto strukture.

Najbolj poškodovana sta bila sicer prva dva vagona, ki ju je zvilo. Oba sta bila polna potnikov, ki so jih reševali skozi razbita okna.

Dnevno prek postaje Hoboken potuje okoli 15 tisoč potnikov. Je peta najprometnejša postaja za družbo New Jersey Transit, ki letno z vlaki in avtobusi prepelje več kot 200 milijonov potnikov.

V New Jerseyju huda nesreča vlaka
V New Jerseyju huda nesreča vlaka