New York Times se je znašel pod kritikami zaradi poročanja o rasnih temah. Foto: AP
New York Times se je znašel pod kritikami zaradi poročanja o rasnih temah. Foto: AP

Weisman je zasedal mesto namestnika glavnega urednika za Washington, kjer se sprejemajo najpomembnejše odločitve ameriške politike. Njegova naloga je bila nadzirati dopisnike največjega newyorškega časopisa, pri čemer je imel tudi pomembno vlogo pri poročanju, je sporočila tiskovna predstavnica.

53-letnik je izgubil delovno mesto zaradi ponavljajočih se tvitov o rasni problematiki in politiki, v katerih se odražajo "resni spodrsljaji pri presoji". Weisman se je v četrtek sešel z odgovornim urednikom Deanom Baquetom in se opravičil za tvite, ki jih je že izbrisal, prav tako pa na družbenih omrežjih ne bo več dejaven.

"Sprejemam Baquetovo sodbo. Menim, da je storil pravo stvar. Osramotil sem časopis in moral se je odzvati," je v kratki izjavi po sestanku dejal Weisman, ki bo kljub vsemu ohranil uredniški položaj znotraj medijske hiše, pri kateri je deloval zadnjih sedem let. Predtem je bil zaposlen še pri The Baltimore Sun, The Washington Post in The Wall Street Journal.

Primerjava pomembnih političnih akterjev

Urednik se je znašel na udaru kritik po tvitih 31. julija in 7. avgusta. V prvem tvitu je po navedbah New York Timesa zapisal, da je nekatere politike iz urbanih območij netočno opisovati kot predstavnike srednjega zahoda (Midwest) in juga države.

"Reči, da sta Rashida Tlaib in Ilhan Omar s srednjega zahoda, je enako kot reči, da je Lloyd Dogget iz Teksasa ali John Lewis iz Deep Southa (kulturno-geografska regija na jugu ZDA, ki jo povezujejo s sužnjelastništvom in pridelovanjem bombaža, op. a.). Dajte no," je zapisal nekdanji washingtonski urednik.

John Lewis, demokratski predstavnik Georgie. Foto: AP
John Lewis, demokratski predstavnik Georgie. Foto: AP

Rashida Tlaib in Ilhan Omar sta po lanskih volitvah postali prvi muslimanki v ameriškem kongresu. Ameriški predsednik Donald Trump je v prvi polovici julija sprožil ogorčenje s tvitom, v katerem je kongresnice poslal nazaj "domov". Ilhan Omar iz Minnesote je somalijska begunka, Rashida Tlaib iz Michigana pa je hčerka palestinskih priseljencev.

Na drugi strani je Lloyd Dogget eden izmed treh belopoltih moških predstavnikov demokratske stranke iz Teksasa, zaradi česar ga je portal Politico pred leti označil za "ogroženo vrsto". John Lewis je demokratski predstavnik zvezne države Georgia, pri čemer predstavlja tudi območje velemesta Atlanta. Je eden izmed pomembnih aktivistov za državljanske pravice temnopoltih, ki je bil pri svojih 23 letih najmlajši izmed "velike šesterice", ki je leta 1963 organizirala pohod na Washington za delavske pravice temnopoltih in proti rasni segregaciji.

Publikacija The Root, ki se osredotoča na pravice temnopoltih, in komentatorji na Twitterju so Weismana po tvitu označili za rasista. New York Timesov urednik za profesionalne standarde Phil Corbett ga je opomnil, naj bo na družbenih omrežjih previdnejši.

Vendar je Weisman 8. avgusta sprožil novo razburjenje s tvitom, v katerem je odgovoril na objavo progresivne politične organizacije Justice Democrats, ki je podprla Morgan Harper v bitki za predstavniško mesto v zvezni državi Ohio, pri čemer je objavila tudi njeno fotografijo.

Weisman je v odzivu na objavo tvitnil, da bo Harperjeva tekmovala proti afroameriški demokratki Joyce Beatty. Harperjeva se je hitro odzvala na Weismanov tvit in zapisala "tudi jaz sem temnopolta". "Objava Justice Democrats je vsebovala fotografijo," ji je skopo odgovoril Weisman.

"Kadar koli pomislite, da niste dovolj usposobljeni za delovno mesto, se spomnite, da ima ta človek, ki je temnopolti ženski govoril, da ni črna, ker je pogledal sliko in tega ne vidi, eno najprestižnejših delovnih mest v Ameriki," je v odzivu nato zapisala kolumnistka New York Timesa Roxane Gay.

Bralci odpovedali naročnino zaradi naslova

Sorodna novica Trump ne vidi "političnega apetita" po spremembi orožarske zakonodaje

Weismanovi tviti so bili povod za ponedeljkovo burno debato Timesovih zaposlenih glede pokrivanja rasnih tematik.

Pretekli teden se je časopis znašel pod plazom kritik svojih novinarjev in politikov zaradi naslova, ki je sledil Trumpovemu odzivu na strelska pokola v El Pasu in Daytonu; več bralcev je celo odpovedalo naročnino.

Ogorčenje je sprožil naslov "Trump poziva k enotnosti proti rasizmu". Uredništvo je naslov prispevka pozneje spremenilo v "Napadati sovraštvo, a ne orožja". Predsednik Trump je po napadih namreč prvič glasno obsodil "sovraštvo, fanatizem in ideologijo nadvlade bele rase", pri čemer pa znova ni omenjal problematičnosti ameriške orožarske zakonodaje. Odgovorni urednik Baquet je kritizirani naslov opisal kot "naiven".

"Mimogrede, globoko vdihnimo, preden tvitnemo neumne stvari ali stvari, ki škodijo ugledu hiše," je proti koncu sestanka zaposlene pozval Baquet. Foto: AP

Baquet je na sestanku zaposlenih priznal "več očitno napačnih korakov" v delovanju časopisa in turbulentno politično situacijo primerjal s tisto v 60. letih. Pozval je k pazljivemu poročanju o rasnih temah in Trumpovi razdiralni administraciji.

Prvi temnopolti urednik New York Timesa se je odzval tudi na opazke, da časopis nekaterih spornih Trumpovih izjav ali pa nekaterih njegovih podpornikov ne označi za rasistične oz. rasiste. "Po mojem mnenju je najboljši način opisovanja nekaterih predsednikovih izjav ta, da jih uporabimo, predstavimo v perspektivi, kar je veliko močnejše kot uporabiti dotični izraz."

Baquet je še dejal, da sodelujejo z uredniki za vzpostavitev pisnih pravil, ki bi določala, kdaj je v poročanju upravičeno uporabiti besedo "rasist" in podobne izraze.