Protestniki zahtevajo odstop političnega vrha, zvišanje pokojnin, boj proti brezposelnosti in delu na črnu. Foto: EPA
Protestniki zahtevajo odstop političnega vrha, zvišanje pokojnin, boj proti brezposelnosti in delu na črnu. Foto: EPA
Oboroženi policisti varujejo stavbe, kjer domujejo predsedstvo in vlada. Foto: EPA

V Sarajevu se je pred poslopjem predsedstva in sedežem vlade po poldnevu zbralo več sto protestnikov, po poročanju nekaterih medijev pa okoli tisoč protestnikov, ki zahtevajo odstop celotne vlade BiH-a. Stavbo varujejo policijske enote. "Lopovi, lopovi!" odmeva po ulicah prestolnice, kjer protesti trajajo že od prejšnjega tedna.

Protestniki zahtevajo odstop premierja federacije Nermina Nikšića in oblikovanje prehodne vlade, ki bo federacijo vodila do predčasnih volitev. Po poročanju bosanskih medijev je do zdaj odstopilo že pet od desetih kantonskih premierjev.

Kot poroča Avaz.ba, protestniki sporočajo, da se bodo po odstopu celotne vlade takoj razšli. Med protestniki krožijo tudi letaki o prvem sestanku meščanov Sarajeva, ki je sklican za sredo popoldne. Na letaku, ki ga delijo protestniki, je zapisano, da za sestankom ne stoji nobena stranka. "Mi najbolje vemo, da so za nami dolgoletno ponižanje, lakota in nemoč," je med drugim zapisano.

Zaradi današnjih protestov je bilo več šol v Sarajevu zaradi varnostnih razlogov danes zaprtih.

Sprememba volilne zakonodaje že v parlamentarni proceduri
Premier Nikšić je danes znova ponovil, da bo vlada nadaljevala delo, dokler ne bo oblikovana nova vlada, ki bo v skladu z ustavo imela potrebno večino v parlamentu. Kot je še poudaril, vlada ne bo dovolila paraliziranja delovanja političnega sistema in življenja na splošno v federaciji. Nikšić je ministre tudi seznanil, da so spremembe volilnega sistema, kar bi odprlo vrata razpisu predčasnih volitev, že v parlamentarni proceduri, kar je vlada zahtevala na ponedeljkovem srečanju, poroča Radio Sarajevo.

Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je možnost predčasnih volitev sicer zavrnil. "Vandalizem in težave v (bošnjaško-hrvaški) federaciji niso razlog za izvedbo predčasnih volitev," je dejal.

O krizi, ki so jo sprožile slabe gospodarske in socialne razmere v državi, sta predsedujoči predsedstvu BiH-a Željko Komšić in bošnjaški član predsedstva Bakir Izetbegović razpravljala s predstavniki verskih skupnosti. Sogovorniki so se strinjali, da so protesti upravičeni, hkrati pa opozorili, da ne smejo prerasti v spopade med narodi BiH-a.

Protesti potekajo tudi v Tuzli, Mostarju, Bihaću, Zenici, Lukavcu in drugih mestih po federaciji.

Tuji veleposlaniki podpirajo pravico državljanov do mirnih protestov
O razmerah v državi je na ravni veleposlanikov držav članic razpravljal tudi Svet za uresničevanje miru v BiH-u (PIC). Po sestanku za zaprtimi vrati so iz urada visokega predstavnika v BiH-u sporočili, da veleposlaniki popolnoma podpirajo pravico državljanov do mirnih protestov.

Veleposlaniki Kanade, Francije, Nemčije, Italije, Japonske, Velike Britanije, ZDA, Turčije, Španije in Nizozemske ter vodja delegacije EU-ja so hkrati obsodili uničevanje premoženja med protesti prejšnji teden in izrazili obžalovanje zaradi velikega števila poškodovanih.

Oblasti in politične sile so pozvali, naj vzpostavijo dialog z državljani, pri čemer so poudarili, da nasilje ne sme biti izgovor za to, da se upravičene zahteve ne rešujejo. Rusija, ki je tudi članica PIC-a, se z izjavo ni strinjala, ker je trenutno stanje v Federaciji BiH-a "izključno njena notranja zadeva".