Makedonija je v politični krizi od parlamentarnih volitev aprila lani. Foto: Reuters
Makedonija je v politični krizi od parlamentarnih volitev aprila lani. Foto: Reuters

Kot je za makedonsko tiskovno agencijo Mia potrdil tiskovni predstavnik ohridske policije Stefan Dimoski, so streli prišli iz vozila modela golf. Makedonska policija pa je sporočila zgolj to, da je bil v streljanju ubit 42-letni prebivalec Struge. DUI je koalicijska partnerica vladajočega VMRO-DPMNE-ja Nikole Gruevskega.

Makedonija je pred dnevi ob posredovanju EU-ja našla izhod iz krize, ki je zajela državo. Vlada in opozicija sta se ob posredovanju evropskega komisarja za sosedsko politiko Johannesa Hahna davi v Skopju dogovorili, da bodo v državi 24. aprila prihodnje leto potekale predčasne volitve, ki jih bo pripravila prehodna vlada.

Prisluškovalna afera
Makedonija je v politični krizi od parlamentarnih volitev aprila lani. Opozicijski SDSM je po parlamentarnih volitvah vladajočemu VMRO-DPMNE-ju očital volilne poneverbe in od takrat dalje bojkotira delo parlamenta.

Ob začetku leta pa se je kriza še poglobila zaradi prisluškovalne afere. Opozicija je obtožila Gruevskega, da je vlada prisluškovala telefonskim pogovorom 20.000 ljudi, med drugim politikom in novinarjem. Prav tako so mu očitali korupcijo in prekrivanje umora. Vlada je nato obtožila Zaeva, da je vohunil in poskušal destabilizirati državo. Makedonski politični veljaki so se tudi dogovorili, da bo do 15. septembra izvoljen posebni tožilec, ki bo vodil preiskavo prisluškovalne afere.