Zeidana so ugrabili iz hotela, v katerem je stanoval. Foto: Reuters
Zeidana so ugrabili iz hotela, v katerem je stanoval. Foto: Reuters
Libija
V Libiji se za prevlado bori več skupin. Foto: EPA
V Libiji ugrabili premierja

Zeidana so v jutranjih urah ugrabili in odpeljali neznano kam. Kaj se je dejansko zgodilo, še ni povsem jasno, saj je skupina nekdanjih upornikov, ki deluje v okviru notranjega ministrstva, sporočila, da so premierja aretirali.

Očitajo mu zločine proti državi
Skupina Operativna celica libijskih revolucionarjev, v kateri so združeni nekdanji uporniki proti pokojnemu diktatorju Moamerju Gadafiju, je sporočila, da so premierja "aretirali po nalogu državnega tožilca in v skladu z libijskim kazenskim zakonikom". Te trditve je pravosodno ministrstvo zanikalo in obsodilo ugrabitev premierja. Napovedali so tudi kaznovanje odgovornih zanjo.

Kmalu se je s podobnimi trditvami oglasila še ena skupina nekdanjih upornikov, Brigada za boj proti kriminalu. Kot so dejali, Zeidana niso ugrabili, ampak so ga aretirali v skladu z izdanim zapornim nalogom. Zatrdili so še, da se premier dobro počuti in da bodo z njimi lepo ravnali. Obe skupini načeloma odgovarjata ministrstvoma za obrambo in za notranje zadeve, a hkrati delujeta tudi samostojno. Premierju naj bi očitali zločine proti državi in proti državni varnosti ter tudi korupcijo.

Libijska vlada je napovedala, da se bo zaradi ugrabitve sestala na izredni seji, državljane pa je pozvala, naj ostanejo mirni. Tudi vlada sicer vztraja, da zaporni nalog za Zeidana ni bil izdan in da ga varuje imuniteta.

V državi ni miru
Do ugrabitve je prišlo pet dni zatem, ko so ameriške posebne enote v Libiji ujele domnevnega vodjo teroristične mreže Al Kaida, Abuja Anasa Al Libija. Skupina Operativna celica libijskih revolucionarjev je v sporočilu dejala, da so Zeidana aretirali, "ko so slišali izjavo Johna Kerryja, v kateri je dejal, da je bila libijska vlada vpletena v prijetje Abuja Anasa Al Libija".

Vlada premierja Zeidana je oblast prevzela novembra lani iz rok kabineta, ki je državo vodil od padca Gadafija leta 2011. Novi libijski voditelji skušajo uveljaviti svojo avtoriteto ter v državo vrniti red in varnost. A varnostne sile za zdaj ostajajo relativno šibke in jim ne uspe zajeziti paravojaških skupin, ki so jih oblikovali nekdanji uporniki, državo pa pretresa nasilje.

V Libiji ugrabili premierja