Najhuje je v treh državah na zahodu Afrike, v Liberiji, Gvineji in Sierri Leone, kjer nimajo niti ustrezne zdravstvene infrastrukture za omejevanje in zdravljenje epidemije ebole. Foto: Reuters
Najhuje je v treh državah na zahodu Afrike, v Liberiji, Gvineji in Sierri Leone, kjer nimajo niti ustrezne zdravstvene infrastrukture za omejevanje in zdravljenje epidemije ebole. Foto: Reuters
Nigerija
Nigerijske oblasti so ukrepale hitro, takoj razglasile izredne razmere in sprejele ustrezne preventivne ukrepe. Foto: Reuters
Nigerija premagala epidemijo ebole

Nigerija, ki je najgosteje poseljena država v Afriki, si je prislužila pohvalo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za odločen in hiter odgovor na prve okužbe s hemoragično mrzlico ebole, ki jo je julija v državo prinesel okužen liberijski diplomat. Država je takoj razglasila izredne zdravstvene razmere, začela primerno ukrepati, predvsem na področju iskanja ljudi, ki so bili v stiku z obolelimi, takoj je usposobila lokalne zdravnike in zdravstveno osebje ter se pripravila na morebiten naval novih obolelih. Zaradi tovrstnih ukrepov so imeli v Nigeriji 20 primerov okužb in osem smrtnih primerov.

"Nigerija je ravnala hitro in dovolj zgodaj, a tudi izjemno obsežno," je po poročanju BBC-ja povedal John Vertefeuille iz ameriškega centra za nadzor in preventivo nalezljivih bolezni. "Odzvali so se agresivno, še posebej na področju iskanja morebitnih stikov," je še dodal in povedal, da bi bilo takšno ukrepanje priporočljivo za vse države.

Res je, da je nigerijski zdravstveni sistem bolj organiziran kot v drugih državah, v katerih se spopadajo z epidemijo, a so se zdravstveni delavci bali predvsem tega, da bi se ebola pojavila v enem od gosto naseljenih slumov in da širjenja okužbe ne bi mogli nadzorovati.

Nigerija pripravljena tudi na morebiten nov izbruh
"Ebolo je mogoče nadzorovati, ebolo je mogoče celo premagati. To smo naredili v Nigeriji," je za revijo Time povedal nigerijski minister za zdravje Onyebuchi Chukwu. "Če se bodo v prihodnosti pojavili še kakšni primeri bolezni, bo to po mednarodnih standardih nov izbruh. V takem primeru bo Nigerija pripravljena spopasti se z boleznijo tako, kot smo naredili zdaj, " je še dodal.

WHO lahko epidemijo ebole uradno razglasi za končano, ko dve obdobji inkubacijske dobe, ta traja 21 dni, mineta brez novega primera okužbe. V Nigeriji so zadnji primer okužbe ugotovili 5. septembra.

Tudi Senegal država brez ebole
WHO je v petek sporočil, da je tudi Senegal uradno država brez okužb z ebolo, še vedno pa se s to smrtonosno boleznijo spopadajo v Liberiji, Gvineji in Sierri Leone. Za ebolo je umrlo že več kot 4.500 ljudi, večinoma na zahodu Afrike, se pa bolezen širi tudi drugje. V Afriki je umrlo kar 70 odstotkov okuženih. Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da bo ob neukrepanju do decembra število novih primerov okužb naraslo na do 10.000 na teden.

Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila tudi, da je okrepila prizadevanja za širjenje ebole prek meja treh najbolj prizadetih držav, pri čemer se bodo najbolj osredotočili na 15 afriških držav, med njimi najbolj na Slonokoščeno obalo, Gvinejo Bissau, Mali in Senegal, ki mejijo na Liberijo, Sierro Leone in Gvinejo.

Nigerija premagala epidemijo ebole