Boko Haram predstavlja največjo varnostno grožnjo v Nigeriji. Foto: EPA
Boko Haram predstavlja največjo varnostno grožnjo v Nigeriji. Foto: EPA

Po številnih očitkih, da stori premalo za boj proti islamskim skrajnežem, je Jonathan prvič po skoraj dveh letih obiskal nemirni severovzhod države, kjer je leta 2009 svoj krvavi pohod začela džihadistična skupina Boko Haram, ki si prizadeva za oblikovanje islamske države na temeljih šeriatskega prava. V svoji kampanji nasilja je ubila že na tisoče ljudi in jih na stotine ugrabila.

Jonathan je obiskal Maiduguri, prestolnico zvezne države Borno, ki je ena od treh severovzhodnih zveznih držav, kjer del ozemlja nadzorujejo skrajneži. "Zagotavljam vam, da se boste kmalu vrnili na svoje domove," je predsednik dejal okoli 5.000 ljudem, ki so morali prejšnji teden pobegniti s svojih domov, ko je Boko Haram napadel mesto Baga in njeno okolico.

Organizacija za človekove pravice Amnesty International je objavila satelitske posnetke mest, ki jih je napadel Boko Haram, kjer se vidi množično razdejanje. Nigerijska vlada je sicer zanikala, da je bilo v pokolu ubitih najmanj dva tisoč ljudi, in trdi, da je smrtnih žrtev samo 150. Tisti, ki so morali zbežati, so poročali, da so napadalci brezglavo streljali na vsakogar, med njimi tudi na ženske in otroke.

Predvolilna poteza
V Nigeriji bodo prihodnji mesec predsedniške volitve, a jih že skrbi, da jim jih povsod ne bodo uspelo izvesti, saj Boko Haram nadzira znaten del ozemlja, na katerem živi okoli tri milijone ljudi.

Mnogi so po obisku Jonathanu očitali, da gre za politično potezo, ki je namenjena izključno pridobivanju glasov pred volitvami, na katerih se poteguje za drugi mandat. Tako predsednik tega dela države ni obiskal niti aprila lani, ko je Boko Haram v vasi Chibuk ugrabil več kot 200 deklet, kar je povzročilo obsodbo in zgražanje po vsem svetu.